Linkovi

Bezbednosni izveštaji: Islamska država i Al-Kaida grade podršku u Avganistanu


Na fotografiji koju su objavile kurdske Sirijske demokratske snage, vide se predmeti zaplenjeni od pripadnika Islamske države uhapšenih u napadu na zatvor Gveiran, u Hašakehu, Sirija, 21. janura 2022.

Uprkos stalnoj zabrinutosti nekih zvaničnika u Vašingtonu da je Avganistan na putu da ponovo postane utočište terorista, nedavne američke odbrambene i obaveštajne procene izgleda pokazuju da bar za sada grupe poput Islamske države (IS) i Al Kaide nisu spremne da koriste tu zemlju kao lansirnu rampu za napade na Zapad.

Procena Centralne komande SAD, Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) i drugih deo je upravo objavljenog izveštaja generalnog inspektora Sekretarijata za odbranu koji ispituje potencijalne pretnje koje dolaze iz Avganistana nakon povlačenja SAD iz te zemlje pre šest meseci.

To je u suprotnosti sa zabrinjavajućim ocenama koje su od oktobra iznosili najviši zvaničnici Pentagona, koji su upozorili da bi IS-Horasan (IS-K, ISIS-K) mogla da bude spremna da napadne Zapad i SAD za samo šest meseci, pri čemu bi Al Kaida obnovila isti kapacitet za samo godine.

"I Al-Kaida, i ISIS-K imaju nameru da sprovode spoljne operacije", rekao je Kolin Kal, podsekretar Sekretarijata odbrane za politiku, tada senatskom Odboru za oružane snage, koristeći akronim za avganistansku podružnicu Islamske države.

Nove procene slažu se da namera još uvek postoji, ali da lideri obe terorističke grupe imaju druge prioritete.

IS pokrajine Horasan, kako je takođe poznat taj ogranak Islamske države, posebno izgleda više fokusiran na učvršćivanje svoje podrške unutar Avganistana umesto na pripremanje napada dalje na neprijatelje.

"DIA je ocenila da ISIS-K daje prioritet napadima unutar Avganistana u odnosu na spoljne operacije", navodi se u izveštaju u kom se navodi niz napada na talibanske bezbednosne kontrolne punktove, kao i smrtonosni napad u novembru na vojnu bolnicu u Kabulu u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi, dok je više od 50 ranjeno.

"Ciljani napadi ISIS-K na kritičnu infrastrukturu istakli su nesposobnost talibanskog režima da ostvari osnovnu bezbednost i radili na delegitimizaciji Talibana kod lokalnog stanovništva", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je DIA ocenila da je IS-Horasan "verovatno iskoristio antitalibansko raspoloženje i nedostatke u upravljanju da bi podstakao regrutovanje, posebno među marginalizovanim stanovništvom".

U izveštaju se takođe upozorava da grupa "održava veze sa borcima iz zemalja širom centralne i južne Azije, što verovatno čini grupu pretnjom interesima SAD u tim zemljama".

U obavještajni, podacima koje su podelile države članice Ujedinjenih nacija u izveštaju objavljenom ranije ovog meseca upozorava da se IS-Horasan skoro udvostručio od povlačenja SAD na skoro 4.000 boraca i da grupa ponovo kontroliše ograničenu teritoriju u istočnom delu zemlje.

Zvaničnici Talibana pokrenuli su nekoliko pokušaja da razbiju IS-Horasan, iako su brojni analitičari primetili da su različite operacije imale ograničen uspeh.

Iste zemlje članice UN upozorile su da je Al Kaida, koja ima dužu istoriju u Avganistanu, doživela "značajan podsticaj" od povlačenja SAD, napominjući da "neki od njenih najbližih simpatizera unutar Talibana sada zauzimaju visoke pozicije u novoj de fakto avganistanskoj administraciji".

U izveštaju generalnog inspektora, međutim, navodi se da američke agencije veruju da talibani i dalje drže zvaničnike Al Kaide donekle izolovanim.

"Talibani nisu dozvolili članovima Al Kaide da igraju značajnu ulogu u njihovoj takozvanoj 'privremenoj vladi' i verovatno će imati za cilj da spreče napade Al Kaide na Sjedinjene Države dok pokušavaju da steknu međunarodni legitimitet", navodi se u izveštaju, pozivajući se na Centralnu komandu i DIA.

Ali američki zvaničnici takođe procenjuju da talibanski lideri ne žure da prekinu veze sa tom terorističkom grupom, uprkos njihovim uveravanjima Vašingtonu u okviru sporazuma iz Dohe.

"Talibani će vrlo verovatno dozvoliti elementima Al Kaide u Avganistanu da zadrže nizak profil u zemlji kako bi sačuvali nasleđene odnose i izbegli uznemiravanje najmilitantnijih islamskih elemenata unutar Talibana", navodi se u izveštaju generalnog inspektora.

Zvaničnici UN procenjuju da jezgro Al Kaide ima nekoliko desetina zvaničnika koji žive u Avganistanu, uključujući vođu grupe Ajmana al Zavahirija.

Smatra se da Al Kaida sa indijskog potkontinenta, u ključne ispostave, ima do 400 boraca u Avganistanu, od kojih su neki u sastavu talibanskih jedinica.

XS
SM
MD
LG