Linkovi

Više od dvadeset žrtava bombaškog napada na džamiju u Kabulu


Porodice žrtava eksplozije pred bolnicom u Kabulu (Foto: REUTERS/Ali Khara)
Porodice žrtava eksplozije pred bolnicom u Kabulu (Foto: REUTERS/Ali Khara)

U eksploziji u džamiji u Kabulu tokom večernje molitve u sredu poginula je 21 osoba, saopštila je policija u Kabulu.

Portparol policije Khalid Zadran rekao je da su još 33 osobe povređene u eksploziji.

Svedoci su rekli Rojtersu da se snažna eksplozija čula u severnom delu Kabula, razbijajući prozore na obližnjim zgradama.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, a vlasti nisu javno pripisale krivicu.

Talibani kažu da vraćaju bezbednost u ratom razorenu zemlju, u kojoj je došlo do ukupnog pada nasilja otkako je grupa preuzela vlast i porazila vladu koju su podržavale SAD pre godinu dana. Međutim, nekoliko velikih napada, od kojih je za neke odgovornost preuzela Islamska država, dogodilo se u urbanim centrima poslednjih meseci.

Bolnica, koju vodi italijanska nevladina organizacija specijalizovana za lečenje žrtava rata, saopštila je da je primila 27 ljudi, uključujući petoro dece, koji su ranjeni u eksplozijama. Dve osobe su dovežene mrtve, a jedan pacijent je preminuo u hitnoj pomoći, rekao je direktor Hitne pomoći za Avganistan Stefano Soca.

U avgustu je bolnica lečila 80 pacijenata iz šest različitih događaja masovnih žrtava, što uključuje velike incidente kao što su eksplozije i masovna pucnjava.

"Zemlja trpi posledice veoma dugog sukoba koji je potkopao njenu budućnost", rekao je Soca.

Islamska država pojačava napade

Lokalna ispostava grupe Islamska država pojačala je napade na Talibane i civile od kada su nekadašnji pobunjenici preuzeli kontrolu nad zemljom prošlog avgusta, dok su SAD i NATO bili u završnoj fazi povlačenja iz Avganistana. Prošle nedelje, Islamska država je preuzela odgovornost za ubistvo istaknutog talibanskog sveštenika u njegovom verskom centru u Kabulu.

Neimenovani talibanski zvaničnik rekao je za agenciju Rojters da je do 35 osoba možda ranjeno ili poginulo, i da bi taj broj mogao da raste. Al Džazira je prenela, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da je 20 žrtava eksplozije.

Hitna pomoć u Kabulu tvitovala je da je primila 27 ranjenih, među kojima i sedmogodišnje dete.

Očevici su za Rojters naveli da se snažna eksplozija čula u jednoj četvrti u severnom delu Kabula, i da su slomljeni prozori na obližnjim zgradama.

Neimenovani talibanski obaveštajni zvaničnik rekao je da je među poginulima imam džamije u području Kair Kana u Kabulu, te da bi broj žrtava mogao da raste. U toku je istraga.

Drugi zvaničnici talibanske vlade nisu odgovorili na više zahteva da potvrde broj žrtava.

XS
SM
MD
LG