Linkovi

Skalis povukao kandidaturu za predsedavajućeg Predstavničkog doma


Stiv Skalis u razgovoru sa medijima nakon povlačenja kandidature za predsedavajućeg Predstavničkim domom (REUTERS/Evelyn Hockstein)
Stiv Skalis u razgovoru sa medijima nakon povlačenja kandidature za predsedavajućeg Predstavničkim domom (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Stiv Skalis, republikanac iz Luzijane nominovan za predsedavajućeg Predstavničkim domom Kongresa, povukao je kandidaturu - pošto nije uspeo da obezbedi 217 glasova potrebnih za izbor.

Preneo sam kolegama da povlačim kandidaturu. Ako sagledamo poslednjih nekoliko nedelja još ima posla koji treba uraditi. Ima i drugih ljudi koji imaju svoje programe", izjavio je Skalis.

Republikanski članovi Predstavničkog doma Kongresa proveli su sate razgovarajući iza zatvorenih vrata - ali nisu našli rešenje za podele koje su ih onemogućavale da izaberu Skalisa za predsedavajućeg donjeg doma Kongresa.

Skalis, republikanac iz Luizijane, uspeo je da obezbedi stranačku nominaciju za tu funkciju - ali ne i 217 glasova koliko mu je bilo potrebno za izbor.

Predstavnički dom Kongresa je poslednjih devet dana bez predsedavajućeg - nakon smene republikanca Kevina Mekartija.

Agencija Rojters javila je da se nekoliko republikanaca opredelilo da ne podrži Stiva Skalisa.

Umesto toga, ostali su uz Džima Džordana, kandidata koji je po meri i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Inače, Džordan je u tajnom glasanju za nominaciju za izbor predsedavajućeg, u ponedeljak poražen upravo od Skalisa.

Republikanac Kevin Mekarti, koji je početkom oktobra smenjen sa funkcije predsedavajućeg Predstavničkog doma, poručio je da je pred Skalisom veliki izazov da obezbedi 217 glasova - koliko mu je potrebno.

"Govorio je da ga podržava njih 150, a nema ih ni toliko", rekao je Mekarti.

Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih militanata Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mera 17. novembra.

Republikanci su odlučni da izbegnu januarski scenario u kom je, bivši predsedavajući Kevin Mekarti, izabran za predsedavajućeg posle petnaest krugova glasanja.

Ipak, aktuelne okolnosti ukazuju na moguću neizvesnost – kao i stavovi pojedinih predstavnika republikanaca, javlja Rojters.

Nemam pojma”, bio je odgovor republikanca Ričarda Hadsona, na pitanje koliko će vremena biti potrebno da bi se izabrao predsedavajući donjim domom američkog Kongresa.

Građani nemaju mnogo poverenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do istorijske smene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64% ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne veruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

XS
SM
MD
LG