Linkovi

Republikanci ni blizu izbora novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma


Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Zgrada američkog Kongresa (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Republikanci, koji čine većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, i dalje nisu blizu dogovora o novom lideru, nedelju poslije smjene predsjedavajućeg Kevina Mekartija. Zbog zastoja, postoji mogućnost da Kongres dugo bude u blokadi.

Dva glavna kandidata za Mekartijevog nasljednika, lider većine Stiv Skalis i predsjedavajući Odbora za pravosuđe Džim Džordan, trebalo bi da se obrate kolegama u utorak veče iza zatvorenih vrata. Međutim, podrška Skalisu i Džordanu je po svemu sudeći podijeljena.

U međuvremenu, Mekarti je spreman da se vrati na položaj predsjedavajućeg, ali mnogi to smatraju manje vjerovatnom opcijom s obzirom na to da bi teško osvojio podršku pripadnika tvrde struje u Republikanskoj stranci koji su izglasali njegovu smjenu.

"Ovo traje danima. Članovi (Predstavničkog doma) žele da se ujedine. Moramo da se vratimo na pravi put", rekao je Skalis u ponedeljak veče.

Republikanci su preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom sa ciljem da djeluju kao tim, i vladom upravljaju efikasno, ali su se udaljili od tog plana. Samo deset mjeseci od osvajanja većine, istorijska smjena predsjedavajućeg - prva u američkoj istoriji - i dugi sukob u stranci podrili su kapacitet republikanaca da donose odluke u vrijeme kriza u Americi i inostranstvu, ocjenjuje agencija AP.

I dok se republikanci kreću ka vanrednim izborima u srijedu čiji cilj je da se pronađe novi kandidat za predsjedavajućeg, desničarsko krilo stranke koje je smijenilo Mekartija pokazalo je koliki je uticaj malog broja zakonodavaca na izbor novog lidera donjeg doma Kongresa.

"Teško je voditi republikance. Ima mnogo slobodnih strijelaca", ocijenio je član Predstavničkog doma iz Arkanzasa Stiv Vomak.

I Skalis i Džordan pokušavaju da prikupe što veću podršku. Podržavaju ih desetine republikanskih kolega, ali za sada nije poznato da li mogu da prikupe 217 glasova koji bi im bili potrebni da budu izabrani za predsjedavajućeg, možda već u srijedu.

Obojica su konzervativci. Skalis je drugi po rangu republikanac i smatra se herojem među kolegama od kako je zadobio teške povrede u pucnjavi na bejzbol utakmici 2017. godine. Trenutno se liječi od raka krvi.

Džordan je istaknuti političar, poznat po tome što je blizak Donaldu Trampu, naročito dok je bivši predsjednik radio na tome da prekroji rezultat predsjedničkih izbora 2020. godine, što je dovelo do napada na Kapitol 6. januara 2021. godine. Tramp je podržao Džordana za predsjedavajućeg.

Nekoliko članova Kongresa, među kojima je i Met Gejc koji je pokrenuo Mekartijevu smjenu, navelo je da su spremni da podrže bilo kojeg od dvojice kandidata.

Međutim, konzervativci koji su više okrenuti ka centru a zastupaju okruge u kojima je podijeljena podrška između dvije stranke, žele nekog trećeg kandidata.


Lično, i dalje podržavam Mekartija. Vidjećemo šta će se dogoditi, ali znam da veliki broj republikanaca i dalje želi da bude uz njega", rekao je Dejvid Valdao, kongresmen iz Kalifornije.

Vršilac dužnosti trenutno je kongresmen Patrik Mekhenri, koji do sada nije pokazao veliko interesovanje da proširi svoja ovlašćenja van uloge koja mu je dodijeljena - da osigura izbor novog predsjedavajućeg.

Mekhenri je novinarima rekao da je njegov cilj da se u srijedu glasa o izboru predsjedavajućeg.

XS
SM
MD
LG