Linkovi

Američka vlada tužila Epl za stvaranje monopola


Logo Epla na zgradi prodavnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Mike Segar)
Logo Epla na zgradi prodavnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Američki Sekretarijat za pravosuđe podneo je opsežnu antimonopolsku tužbu protiv Epla, optužujući tehnološkog giganta za stvaranje ilegalnog monopola nad pametnim telefonima koji eliminiše konkurente i guši inovacije.

U tužbi, podnetoj federalnom sudu u Nju Džersiju, navodi se da Epl ima monopolsku moć na tržištu pametnih telefona i da koristi svoju kontrolu nad Ajfonom za "rasprotranjeno i nezakonito ponašanje“.

Tužba - koju je takođe podnelo 16 državnih tužilaca - predstavlja najnoviji primer pristupa Sekretarijata za pravosuđe kada je reč o agresivnoj primeni federalnog zakona protiv monopola za koji zvaničnici kažu da ima za cilj da obezbedi fer i konkurentno tržište, čak i kada je izgubio u nekim značajnim slučajevima pokrenutim na osnovu tog zakona.

Predsednik Džo Bajden pozvao je Sekretarijat za pravosuđe i Federalnu trgovinsku komisiju (FTC) da energično sprovode antimonopolske propise. Povećana kontrola korporativnih “spajanja” i poslovnih dogovora naišla je na otpor nekih poslovnih lidera koji su rekli da je administracija preterala, ali su drugi hvalili da je to već odavno potrebno.

Slučaj direktno cilja digitalnu tvrđavu koju je Epl, sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji, marljivo izgradio oko Ajfona i drugih popularnih proizvoda kao što su Ajped, Mek i Epl voč da bi kreirao ono što se često naziva „ ograđena bašta“ tako da njen pažljivo dizajnirani hardver i softver mogu neprimetno da funkcionišu zajedno, dok od potrošača zahtevaju samo malo više od uključivanja uređaja.

Strategija je pomogla da Epl postane najprosperitetnija kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od skoro 400 milijardi dolara i donedavno tržišnom vrednošću od više od tri hiljade milijardi dolara. Ali Eplove akcije su pale za sedam odsto ove godine, iako je većina berzanskih indeksa dostigla nove maksimume, što je rezultiralo time da je dugogodišnji rival Majkrosoft - meta velikog antimonopolskog slučaja Sekretarijata za pravosuđe pre četvrt veka - preuzeo titulu najvrednije svetske kompanije.

Epl je branio “ograđenu baštu” kao nezamenljivu funkciju koju cene potrošači koji žele najbolju zaštitu za lične podatke. Barijeru je opisao kao način da se Ajfon razlikuje od uređaja koji rade na Gugl Android softveru, koji nije toliko restriktivan i licenciran je za širok spektar proizvođača.

Strahovi od antimonopolskog napada na Eplov poslovni model doprineli su padu cene akcija kompanije, zajedno sa zabrinutošću da zaostaje za Majkrosoftom i Guglom u nastojanju da razviju proizvode zasnovane na tehnologiji veštačke inteligencije.

Ali antimonopolska regulatorna tela su u tužbi jasno stavila do znanja da Eplovu “ograđenu baštu” vide najviše kao oružje za odbijanje konkurencije, stvarajući tržišne uslove koji mu omogućavaju da naplaćuje više cene koje su podstakle njegove visoke profitne marže dok guše inovacije.

„Potrošači ne bi trebalo da plaćaju više cene zato što kompanije krše antimonopolske zakone“, rekao je državni tužilac Merik Garland u saopštenju. „Tvrdimo da je Epl zadržao monopolsku moć na tržištu pametnih telefona, ne samo tako što je ostao ispred konkurencije, već kršeći savezni antimonopolski zakon. Ako mu se ne suprotstavimo, Epl će samo nastaviti da jača svoj monopol na pametne telefone.

Sa pokušajem da obuzda Eplovu dominaciju, Bajdenova administracija proširuje antimonopolsku akciju u okviru koje je već pokrenula tužbe protiv Gugla i Amazona tvrdeći da se upuštaju u ilegalne taktike da osujete konkurenciju, kao i neuspešne pokušaje da blokiraju akvizicije Majkrosofta i kompanije Meta koja stoji iza Fejsbuka.

Eplovi poslovni interesi su takođe upleteni u slučaj Sekretarijata za pravosuđe protiv Gugla, koji je pokrenut prošle jeseni i gde bi završne reči trebalo da počnu 1. maja u Vašingtonu. U tom slučaju, regulatori navode da je Gugl ometao konkurenciju plaćajući za prava da njegov već dominantni pretraživač na mreži bude automatsko mesto za obradu upita na Ajfonu i raznim veb pretraživačima u aranžmanu koji generiše procenjenih 15 do 20 milijardi dolara godišnje.

Sada kada Sekreteratijat za pravosuđe direktno napada poslovanje kompanije, Epl će izgubiti još više.

Epik gejms, proizvođač popularne video igre Fortnajt, podneo je antimonopolsku tužbu protiv Epla 2020. u pokušaju da razbije barijere koje štite Eplovu prodavnicu aplikacija i unosan sistem plaćanja koji funkcioniše u njemu. Epl je dugo prikupljao provizije u rasponu od 15 do 30 odsto na digitalne transakcije obavljene unutar aplikacija, podešavanje za koje Epik tvrdi da je omogućeno ilegalnim monopolom koji podiže cene za potrošače.

Posle višemesečnog suđenja 2021, savezni sudija je presudio uglavnom u korist Epla, sa izuzetkom odluke da veze ka konkurentskim opcijama plaćanja budu dozvoljene unutar Ajfon aplikacija. Epl se bezuspešno opirao tom delu presude sve dok Vrhovni sud SAD nije odbio da sasluša žalbu u januaru, primoravši kompaniju da popusti. Međutim, Epik i dalje na sudu traži dodatne izmene.

Epl je takođe ranije ovog meseca morao da otvori Ajfon kako bi omogućio preuzimanje i instaliranje aplikacija iz konkurentskih prodavnica u Evropi da bi se uskladili sa novim setom pravila u okviru evropskog Zakona o digitalnim tržištima, ili DMA, ali taj pristup kritičari osuđuju kao mali ustupak oko pravila koji će mu omogućiti da nastavi da pravi konkurenciju. Regulatori Evropske unije već su obećali da će se obračunati sa Eplom ako otkriju da taktika kompanije nastavi da sprečava pravi izbor potrošača.

Sve ovo dolazi pored kazne od dve milijarde dolara koju su evropski regulatori izrekli Eplu ranije ovog meseca nakon što su zaključili da je kompanija “potkopala” konkurenciju u strimingu muzike preko Ajfona, uprkos tome što je Spotifaj lider na tom tržištu.

XS
SM
MD
LG