Linkovi

Meta će označavati političke oglase nastale uz pomoć vještačke inteligencije


Fejsbuk i Instagram će zahtijevati da politički oglasi koji se prikazuju na njihovim platformama navode da li su kreirani uz pomoć vještačke inteligencije, objavila je u srijedu njihova matična kompanija Meta.

Prema novim pravilima Mete, oznake koje potvrđuju upotrebu vještačke inteligencije pojaviće se na ekranima korisnika kada kliknu na oglase. Pravilo stupa na snagu 1. januara 2024. godine i primjenjivaće se širom svijeta.

Majkrosoft je takođe u utorak predstavio vlastite inicijative za izbornu godinu u SAD, uključujući alat koji će omogućiti kampanjama da umetnu digitalni vodeni žig u svoje oglase. Ovi vodeni žigovi imaju za cilj da pomognu biračima da razumiju ko je kreirao oglase, a istovremeno osiguravaju da neko drugi ne može digitalno mijenjati oglase bez ostavljanja dokaza.

Razvoj novih programa vještačke inteligencije učinio je lakšim nego ikad brzo generisanje zvuka, slika i videa koji izgledaju kao da su stvarni. U pogrešnim rukama, tehnologija bi se mogla koristiti za kreiranje lažnih video snimaka kandidata, zastrašujućih slika izbornih prevara ili nasilja na biračkom mjestu. Kada su vezani za moćne algoritme društvenih mreža, ovi lažni snimci bi mogli obmanuti i zbuniti glasače u do sada neviđenim razmjerama.


Kompanija Meta i druge tehnološke platforme dobijale su mnogo kritika jer ne rade više na rješavanju ovog rizika. Najava od srijede - koja dolazi na dan kada članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD drže pretres o dipfejk (lažnim) snimcima - vjerovatno neće umiriti te zabrinutosti.

Dok zvaničnici u Evropi rade na sveobuhvatnim propisima za upotrebu vještačke inteligencije, vrijeme ističe da zakonodavci u SAD donesu propise uoči izbora 2024.

Ranije ove godine, Federalna izborna komisija započela je proces za potencijalno regulisanje dipfejk snimaka generisanih vještačkom inteligencijom u političkim oglasima prije izbora 2024. godine.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je prošle sedmice izdala uredbu o podsticanju odgovornog razvoja vještačke inteligencije. Između ostalih odredbi, to će zahtijevati od programera da vladi obezbijede bezbjednosne podatke i druge informacije o svojim programima.

SAD nisu jedina nacija koja će naredne godine održati važne izbore: nacionalni izbori su takođe zakazani u zemljama kao što su Meksiko, Južnoafrička Republika, Ukrajina, Tajvan i Pakistan.

Političke reklame generisane vještačkom inteligencijom već su se pojavile u SAD. U aprilu je Republikanski nacionalni komitet objavio oglas u potpunosti kreiran vještačkom inteligencijom, s ciljem da pokaže budućnost SAD ako Bajden, demokrata, bude ponovo izabran. Korištene su lažne, ali realistične fotografije koje prikazuju izloge radnji prekrivene daskama, oklopne vojne patrole na ulicama i talase imigranata koji stvaraju paniku. Oglas je nosio oznaku koja gledaoce informiše da je korištena vještačka inteligencija.

U junu je predsjednička kampanja guvernera Floride Rona DeSantisa podijelila oglas koji je negativno govorio o njegovom glavnom protivkandidatu iz te stranke, Donaldu Trampu, uz korišćenje slika nastalih vještačkom inteligencijom, a koje prikazuju bivšeg predsjednika kako grli stručnjaka za zarazne bolesti doktora Antonija Faučija – koji ne uživa simpatije među republikanskim simpatizerima još od pandemije.

Počelo je da bude veoma težak posao za slučajnog posmatrača da shvati: u šta ja ovdje vjerujem?" kaže Vins Linč, programer vještačke inteligencije i izvršni direktor kompanije „IV.AI“. Linč je dodao da je potrebna neka kombinacija federalnih propisa i dobrovoljnih politika tehnoloških kompanija kako bi se javnost zaštitila.

Kompanije moraju da preuzmu odgovornost“, rekao je Linč.

Metina nova politika će pokrivati svaki oglas za društveno pitanje, izbore ili političkog kandidata koji uključuje realističnu sliku osobe ili događaja koji je izmijenjen korištenjem vještačke inteligencije. Skromnije korištenje tehnologije – na primjer za promjenu veličine ili izoštravanje slike - bilo bi dozvoljeno bez dodavanja oznake.

Osim oznaka koje korisnike obavještavaju kada oglas sadrži slike kreirane vještačkom inteligencijom, informacije o korištenju AI u oglasima biće uključene u Fejsbukovu onlajn biblioteku oglasa. Meta, sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, kaže da će sadržaj koji krši pravilo biti uklonjen.


Gugl je u septembru najavio sličnu politiku označavanja političkih reklama sa vještačkom inteligencijom. Prema tom pravilu, politički oglasi koji se prikazuju na Jutjubu ili drugim Gugl platformama moraće otkriti upotrebu glasova ili slika izmijenjenih vještačkom inteligencijom.

Uz svoju novu politiku, Majkrosoft je objavio i izvještaj u kojem se ističe da će nacije poput Rusije, Irana i Kine pokušati iskoristiti moć vještačke inteligencije da se miješaju u izbore u SAD i drugdje i upozorio da se Amerika i druge zemlje moraju pripremiti. Grupe koje rade za Rusiju su već aktivne, zaključuje se u izvještaju ovog tehnološkog giganta.

„Najmanje od jula 2023. godine, akteri povezani sa Rusijom koriste inovativne metode da angažuju publiku u Rusiji i na Zapadu neautentičnim, ali sve sofisticiranijim, multimedijalnim sadržajem“, napisali su autori izveštaja. "Kako izborni ciklus bude napredovao, očekujemo da će se zanat ovih aktera poboljšati dok osnovna tehnologija dobije još snažnije sposobnosti."

XS
SM
MD
LG