Linkovi

EU kaznila Epl sa skoro dve milijarde dolara zbog monopola


Logo kompanije Epl na ulazu u prodavnicu u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)
Logo kompanije Epl na ulazu u prodavnicu u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)

Evropska unija je u ponedeljak izrekla svoju prvu antimonopolsku kaznu protiv Epla, kaznivši američkog tehnološkog giganta sa skoro dve milijarde dolara zbog kršenja zakona o konkurenciji nepravedno dajući prednost sopstvenom servisu za strimovanje muzike u odnosu na rivale.

Epl je zabranio programerima aplikacija da „u potpunosti obaveštavaju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na muziku van aplikacije“, saopštila je Evropska komisija, izvršno telo 27-članog bloka i glavni antimonopolski organ.

„Ovo je nezakonito i uticalo je na milione evropskih potrošača“, rekla je na konferenciji za novinare komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager.

Epl se tako ponašao skoro deceniju, što je značilo da su mnogi korisnici plaćali „značajno veće cene pretplate za striming muzike“, saopštila je komisija.

Kazna od 1,8 milijardi evra usledila je nakon dugotrajne istrage pokrenute zbog žalbe švedskog striming servisa Spotifaj pre pet godina.

EU je predvodila globalne napore za suzbijanje velikih tehnoloških kompanija, uključujući niz kazni od više milijardi dolara za Gugl i naplatu Meti za narušavanje tržišta poverljivih oglasa na mreži. Komisija je takođe otvorila odvojenu antimonopolsku istragu o Eplovoj usluzi mobilnog plaćanja.

Epl je uzvratio i komisiji i Spotifaju, rekavši da će se žaliti na kaznu.

„Odluka je doneta uprkos neuspehu Komisije da otkrije bilo kakve verodostojne dokaze o šteti potrošačima i ignoriše realnost tržišta koje napreduje, konkurentno i brzo raste“, navodi se u saopštenju kompanije.

Rečeno je da će Spotifaj imati koristi od ove odluke, tvrdeći da se švedski servis za striming koji ima 56 odso udela na evropskom tržištu striminga muzike i koji ne plaća Eplu njegovog Ep Stora sastao 65 puta sa predstavnicima EK tokom prethodnih osam godina.

„Ironično, u ime konkurencije, današnja odluka samo učvršćuje dominantnu poziciju uspešne evropske kompanije koja je odbegli lider na tržištu digitalne muzike“, rekao je Epl.

Istraga komisije u početku je bila usredsređena na dva pitanja. Jedna je bila praksa proizvođača Ajfona da primorava programere aplikacija koji prodaju digitalni sadržaj da koriste svoj interni sistem plaćanja, koji naplaćuje 30 odsto provizije na sve pretplate.

Ali EU je kasnije odustala od toga kako bi se usredsredila na to kako Epl sprečava proizvođače aplikacija da korisnicima govore o jeftinijim načinima plaćanja pretplata koji ne uključuju prolazak kroz aplikaciju.

Istraga je otkrila da je Epl zabranio servisima za striming da govore korisnicima o tome koliko koštaju ponude za pretplatu van njihovih aplikacija, uključujući veze u njihovim aplikacijama za plaćanje alternativnih pretplata ili čak slanje elektronske pošte korisnicima da im kažu o različitim opcijama cena.

Novčana kazna objavljena je u istoj nedelji kada su postavljena nova pravila EU čiji je cilj da spreče tehnološke kompanije da dominiraju digitalnim tržištima.

Zakon o digitalnim tržištima, koji treba da stupi na snagu u četvrtak, nameće niz stvari koje treba i ne treba raditi kompanijama „čuvarima vrata“, uključujući Epl, Meta, Gugl Alfabet i TikTok matičnu stranu BajtDens - pod pretnjom velikih kazni.

Nova pravila EU su napavljena tako da spreče tehnološke gigante od ponašanja koje je u središtu istrage o Eplu. Kompanija je već otkrila kako će se pridržavati, uključujući omogućavanje korisnicima Ajfona u Evropi da koriste prodavnice aplikacija koje nisu njegove i omogućava programerima da ponude alternativne sisteme plaćanja.

Komisija je takođe otvorila odvojenu antimonopolsku istragu o Epl usluzi mobilnog plaćanja, a kompanija je obećala da će otvoriti svoj sistem mobilnog plaćanja konkurentima kako bi to rešila.

XS
SM
MD
LG