Linkovi

Kompanija Ilona Maska ubacila čip u mozak čoveka


Logo Neuralinka i Ilon Mask
Logo Neuralinka i Ilon Mask

Milijarder Ilon Mask, osnivač Neuralinka, rekao je da je prvom pacijentu ugrađen implantat sa moždanim čipom u nedelju i da se dobro oporavlja.

„Prvi rezultati pokazuju obećavajuće otkrivanje rasta neurona“, rekao je Mask na Eksu.

Američka uprava za hranu i lekove dala je odobrenje kompaniji prošle godine da sprovedeprvo ispitivanje za testiranje implantata na ljudima. Prvi proizvod iz Neuralinka zvao bi se Telepatija, dodao je Mask.

Ovo je sve deo probnog ispitivanja bežičnog kontakta između mozga i računara za procenu bezbednosti implantata i hirurškog robota. Studija će proceniti funkcionalnost interfejsa, koji omogućava ljudima sa kvadriplegijom ili paralizom sva četiri uda da mislima kontrolišu uređaje, navodi se na veb stranici kompanije. Neuralink je započeo studijsko ispitivanje za ispitivanje prošlog septembra, ali nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za više detalja.

Neuralink je bio pozvan da ispita sopstvene bezbednosne protokole. Rojters je ranije ovog meseca izvestio da je kompanija kažnjena zbog kršenja pravila američkog Sekretarijara za saobraćaj u vezi sa transportom opasnih materijala.

Prošlog novembra, četiri američka zvaničnika zatražila su od američke Komisije za hartije od vrednosti da istraži da li je Mask počinio prevaru sa hartijama od vrednosti tako što je navodno doveo investitore u zabludu o bezbednosti moždanog implantata koji je razvio Neuralink.

Tehnologija Neuralinka će uglavnom raditi kroz implantat nazvan „Link“, uređaj veličine pet naslaganih novčića koji se invazivnom hirurgijom postavlja u ljudski mozak. Prema podacima kompanije Pitchbook, prošle godine kalifornijska kompanija Neuralink imala je više od 400 zaposlenih i prikupila najmanje 363 miliona dolara.

Iako je u velikom broju medija na naslovnim stranama, Mask nije usamljen u pokušaju da napreduje u ovoj oblasti. Tajkun je, zbog kašnjenja morao da udruži snage sa proizvođačem implantata Sinchron znog potencijalne investicije. Za razliku od Neuralinka, njegova verzija implantata ne zahteva da se seče lobanja kako bi se instalirala. Sinhron sa sedištem u Australiji ugradio je svoj prvi uređaj pacijentu iz SAD u julu 2022.

XS
SM
MD
LG