Linkovi

SAD izdvojile 200 miliona dolara za dodatnu pomoć Ukrajini u oružju


ARHIVA: Vojninci i civili 436. eskadrile pakuju municiju, oružje i drugu opremu za Ukrajinnu u Vazduhopolovnoj vazi Dover u Delaveru, 21. januara 2022.
ARHIVA: Vojninci i civili 436. eskadrile pakuju municiju, oružje i drugu opremu za Ukrajinnu u Vazduhopolovnoj vazi Dover u Delaveru, 21. januara 2022.

Sjedinjene Države su saopštile da će hitno poslati dodatno malokalibarsko, protivtenkovsko i protivvazdušno oružje Ukrajini, u iznosu od 200 miliona dolara, dok ukrajinski zvaničnici apeluju da im se pošalje nova oprema kako bi se odbranili od snažnog granatiranja ruskih snaga.

Američki predsednik Džo Bajden u subotu je dao Stejt departmentu dozvolu da oslobodi dodatnu bezbednosnnu pomoć, saopšteno je iz Bele kuće, čime je omogućeno "hitno" slanje nove vojne opreme Ukrajini.

Uključujući nova sredstva, ukupna američka odbrambena pomoć Ukrajini od januara 2021. iznosi 1,2 milijardi dolara. Od 2014. godine, kada je Rusija pripojila ukrajinski region Krim, ukupna američka pomoć Ukrajini iznosila je 3,2 milijarde dolara.

U memorandumu upućenom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, Bajden je naložio da se do 200 miliona dolara za pomoć ukrajinskoj odbrani izdvoji na osnovu Zakona o pomoći stranim zemljama.

Sredstva mogu da budu iskorišćena za oružje i drugu opremu iz zaliha Sekretarijata za odbranu, kao i za vojnnu obuku ukrajinskih vojnika koji se već treću nedelju bore da odbiju rusku invaziju.

Pentagon nije želeo da komentariše informacije o vojnoj pomoći, navodeći novinarima da se obrate Beloj kući i Državnom sekretarijatu.

XS
SM
MD
LG