Linkovi

Zelenski: Od početka invazije poginulo 1.300 ukrajinskih vojnika


Ukrajinski predsednik Volorimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, 12. marta 2022. .
Ukrajinski predsednik Volorimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, 12. marta 2022. .

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je oko 1.300 ukrajinskih vojnika poginulo u sukobima od početka ruske invazije.

Na konferenciji za novinare u subotu, Zelenski je rekao da će Rusija, ako želi da osvoji Kijev, morati da izvrši tepih bombardovanje ukrajinske prestonice i ubije njene stanovnike.

"Ako je to njihov cilj, neka dođu", dodao je ukrajinski predsednik.

"Ako izvrše tepih bombardovaje i izbrišu istorijsko sećaje celog regiona, istoriju kijevskih Rusa, istoriju Evrope - onda mogu da uđu u Kijev", rekao je Zelenski. "Čak i ako dovedu milion Rusa ovde, ne mogu da okupiraju Ukrajinu", dodao je.

Ukrajinski predsedniik je još jednom kritikovao NATO zbog odbijanja da proglasi zonu zabranjenog leta iznad Ukrajinen, uprkos njenim ponovljenim apelima. Rekao je da je Ukrajina traži način da dobije nova sredstva vazdušne odbrane, ali nije naveo više detalja.

Zelenski je razgovarao o ratu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a lideri Nemačke i Francuske su zatim razgovarali sa Putinom telefonom, i pozvali ruskog lidera na momentalni prekid vatre.

U saopštenju Kremlja o razgovoru koji je trajao 75 minuta ne pominje se prekid vatre, a jedan zvaničninik predsedništva Francuske je rekao: "Sa Putinove strane ne vidimo spremnost da se okonča rat."

Zelenski spreman za pregovore sa Putinom u Izraelu

Predsednik Ukrajine rekao je da je otvoren za razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinonm u Izraelu, ali samo ako se uspostavi prekid vatre.

Zelenski je u subotu izjavio da je izraelskom premijeru Naftaliju Benetu da bi bio spreman da se sastane sa Putinom u Jerusalimu. Benet je posetio Moskvu da bi se sastao sa Putinom i nekoliko puta razgovarao sa Zelenskim i liderima Francuske i Nemačke u nastojanju da bude posrednik u okončanju rata.

Zelenski je rekao da ga je Benet obavestio o svojim razgovorima sa Putinom, dodajući da ne može da deli detalje. Putin je ignorisao brojne prethodne ponude Zelenskog da razgovaraju.

Orkestar u Odesi održao koncert "Slobodno nebo"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Kasnije u subotu, Zelenski je izjavio da Moskva šalje nove vojnike nakonn što su ukrajinski vojnici izbacili iz pogona 31 taktičku grupu ruskog bataljona. Predsednik Ukrajine je rekao da su to najveći gubici koje je ruska vojska pretrpela u proteklih više decenija. Njegove tvrdnje nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

"I dalje moramo da se držimo, moramo da se borimo", rekao je Zelenski u subotu uveče, u svom drugom video obraćanju Ukrajincima tog dana.

Rjabkov optužuje SAD za eskalaciju tenzija

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov optužio je SAD za eskalaciju tenzija i rekao da situaciju komplikuju konnvoji "zapadnih isporuka oružja Ukrajini" koje ruske snage smatraju "legitimnim metama".

U komentarima koje je prenela novinska agencija Tas, Rjabkov nije izneo nikakvu konkretnu pretnju, ali svaki napad na takve konvoje, pre nego što stignu do Ukrajine, rizikovao bi da dovede do širenja rata.

Krizni razgovori između Moskve i Kijeva odvijaju se putem video linka, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska novinska agencija RIA. Nije naveo više detalja ali je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izjavio da se Kijev neće predati niti prihvatiti bilo kakve ultimatume.

XS
SM
MD
LG