Linkovi

Zbog "visokog rizika", SAD protiv slanja borbenih aviona Ukrajini


ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.
ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

SAD su zatvorile vrata za mogućnost da snabdeju Ukrajinu borbenim avionima, navodeći da je obaveštajna zajednica procenila da bi to bio potez "visokog rizika", koji bi Rusija mogla da pogrešno protumači kao korak eskalacije.

Pentagon, koji smatra da prioritet treba da ima transfer druge vrste oružja, saopštio je američki stav posle razgovora američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina i njegovog poljskog kolege, dan pošto je Poljska ponudila transfer vojnih aviona ruske proizvodnje sa Sjedinjenim Državama koji bi, zatim, bili dostavljeni Ukrajini.

Iz Pentagona je saopšteno da Ukrajina ima nekoliko eskadrila i da bi korist od slanja aviona bila mala, a mogla da dovede do eskalacije tenzija sa Rusijom.

"Suverene nacije mogu da same odluče šta žele da urade", izjavio je portparol Pentagona Džon Kirbi. "Međutim ova ideja, predlog o slanju aviona nama, da bi zatim bili prebačeni Ukrajini, to je nešto što u ovom trenutku nećemo da istražujemo kao mogućnost". press secretary John Kirby said.

NATO je saopštio da ne želi direktan konflikt sa Rusijom, nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden odbacio je mogućnost slanja američkih trupa da se bore u Ukrajini što bi se, prema navodima Pentagona, odnosilo na kopnene ili vazduholovne snage.

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je u utorak da je spremno da pošalje svoje borbene avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, da bi bili na raspolaganju Sjedinjenim Državama. Takođe je pozvalo ostale članice alijanse, koje imaju slične letelice, da urade isto.

Visoka zvaničnica Stej departmenta Viktorija Nuland, podsekretarka za politička pitanja, saopštila je da je predlog Varšave iznenadio SAD.

"Koliko ja znam, nisu se prethodno konsultovali sa nama o svojim planovima da nam daju te avione. To je u stvari bio iznenadni potez Poljaka", navela je Nuland na pretresu u Senatu.

Novi razvoj događaja pokreće pitanja o održivosti zahteva koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio evropskim zemljama da Ukrajini pošalju avione ruske proizvodnje, što je pitanje koje je pokrenuto i tokom njegovog razgovora sa članovima američkog Kongresa prošlog vikenda.

Članovi Kongresa žele da ubrzaju vojnu pomoć Ukrajini i vrše pritisak na Bajdenovu administraciju da pomogne u transportu letelica.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je ove nedelje da zemlje, koje nude svoje aerodrome Ukrajini za napade na Rusiju, mogu da budu posmatrane kao učesnice konflikta.

XS
SM
MD
LG