Linkovi

Mreža Eks planira da odobri političko oglašavanje


Navedeno da će pod zabranom ostati sadržaji koji šire neistine ili dovodi u pitanje poverenje javnosti u izborni proces. (Foto: AFP/ Chris Delmas)

Društvena mreža Eks, ranije poznata kao Tviter, objavila je da će odobriti političko oglašavanje američkih kandidata i političkih partija.

Saopšteno je i da će biti povećan broj članova tima koji će kontrolisati tu oblast uoči predsedničkih izbora 2024.

Kompanija je objavila da će osnovati globalni centar za transparentnost oglašavanja koji će, kako je navedeno, korisnicima omogućiti da vide koje će političke oglase promovisati mreža Eks.

Navedeno da će pod zabranom ostati sadržaji koji šire neistine ili dovode u pitanje poverenje javnosti u izborni proces.

Agencija Rojters piše da bi dozvola političkog oglašavanja na mreži Eks mogla da poveća prihode u trenutku kada su se brojni oglašivači povukli ili smanjili potrošnju zbog bojazni od pojave neprikladnih sadržaja.

Društvenu mrežu Eks, kao i druge platforme, kritikuju stručnjaci i članovi Kongresa - navodeći da ne čine dovoljno u sprečavanju širenja neistina tokom glasanja.

Od prelaska u vlasništvo milijardera Ilona Maska, navodi Rojters, mreža Eks se suočava sa sumnjama sa je spremna za izazov predsedničkih izbora novembra 2024, pogotovo nakon otpuštanja hiljada zaposlenih, koji su radili u timovima za proveru istinitosti sadržaja i sajber bezbednost.

U periodu pre promene vlasništva bivši Tviter je 2019. uveo zabranu političkog oglašavanja.

Januara 2023. zabrana je ukinuta i odobreni su oglasi koji su, kako je tada navedeno, podizali svest o značajnijim temama poput registracije birača.

XS
SM
MD
LG