Linkovi

Sudska presuda: Za decu migrante u pritvornim centrima obavezni hrana, voda i sapun


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kalifornijski Federalni apelacioni sud presudio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa obavezna da deci migrantima smeštenim u pritvornim centrima obezbedi odgovarajuću hranu, vodu i osnovne higijenske uslove.

Tročlano sudsko veće presudilo je u San Francisku da je Trampova administracija prekršila sporazum iz 1997. godine kojim se od vlade traži obezbeđivanje sigurnih i čistih objekata.

Tokom procesa pravni zastupnik vlade je tvrdio da sporazumom nije predviđeno da se četkica za zube i sapun daju deci tokom kratkog boravka u pritvoru.

Nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch) je u junu posetila jedan od pritvornih centara u američkoj državi Teksas i u izveštaju zabeležila da je najmanje 250 dece držano u lošim uslovima u ljudima pretpraniom objektu. Bez dušeka, dovoljno hrane i vode, navela je u izveštaju ta humanitarna organizacija.

Tokom boravka u pritvornim centrima u Novom Meksiku i Teksasu preminulo je dvoje dece. U junu su se otac i ćerka iz El Salvadora utopili u reci Rio Grande pokušavajući iz Meksika da uđu u SAD.

U Sjedinjenim Državama mesecima se vodi polemika o uslovima u kojima borave migranti, uključujući i decu, koji iz država Centralne Amerike dolaze u SAD - čekajući da se reše njihovi slučajevi i bude im odobren ili odbijen ulazak u zemlju.

XS
SM
MD
LG