Linkovi

Kubanski migranti pristižu u SAD


U SAD je stigla prva grupa kubanskih migranata, koji su više meseci proveli u Kostariki
U SAD je stigla prva grupa kubanskih migranata, koji su više meseci proveli u Kostariki

Prva grupa od nekoliko hiljada kubanskih migranata, koji nisu mogli da napuste Kostariku, doputovala je u Sjedinjene Države u okviru plana koji su dogovorili lideri centralnoameričkih zemalja.

Migranti su prije dva dana stigli u Majami, nakon što je njih 180 prvo prešlo američku granicu krajem prošle nedelje u Laredu u Teksasu.

Put ka Sjedinjenim Državama za jednu grupu kubanskih migranata, posle višemjesečne neizvjesnosti, okončan je u nedelju. Međutim, riječ je o samo malom broju od gotovo 8.000 Kubanaca koji su “zaglavljeni” u centralnoameričkim zemljama.

Migranti su ušli u Teksas iz meksičkog pograničnog grada Rejnosa. Među njima je bio i Bajron Rohas Arevalo koji je rekao novinarima da je dva mjeseca proveo u Kostariki.

"Put je bio stvarno težak ali smo, hvala bogu, došli ovdje. Bilo je teško i ovo ne bih poželio nikome”.

Osvaldo Migel Mesa kaže da planira da nađe posao kada stigne u Ameriku.

"Planiram da radim i pomognem zemlji u koju idem, kao koristan građanin i radnik. Nemam drugi plan”.

Prema sporazumu, migranti će iz Kostarike avionima biti prebačeni u El Salvadar, odakle će autobusom biti prevezeni do američke granice. Centralnoameričke vlade planiraju da preispitaju taj plan prije nego što dozvole svim Kubancima da nastave put u Sjedinjene Države.

Mnogi su napustili Kubu nakon što je istorijsko otpoljavanje odnosa Havane i Vašingtona podstaklo strahovanja da bi Kubancima uskoro mogla da budu ukinuta prava na azil u Americi. Dok se dio njihovog putovanja privodi kraju, put do pronalska posla u Sjedinjenim Državam tek počinje.

XS
SM
MD
LG