Linkovi

Sjedinjene Države se sećaju žrtava terorističkih napada


Pripadnik američke vojske odaje počast žrtvama terorističkog napada u Njujorku (Foto: KENA BETANCUR / AFP)

Od krajnjeg severa Aljaske, preko malih mesta širom zemlje, do Njujorka i Vašingtona, Sjedinjene Države obeležavaju dvadeset drugu godišnjicu najsmrtonosnijeg terorističkog napada počinjenog na teritoriji te zemlje.

Komemoracija žrtvana terorističkih napada je otpočela jutros u 8:46 u Njujorku, što predstavlja vreme udara prvog aviona u kule bliznakinje, od ukupno dva koliko ih je učestvovalo u njihovom rušenju. Tradicionalno, memorijal u tom gradu protiče u iščitavanju imena poginulih – koji ima gotovo 3.000.

„Za nas koji smo tog dana izgubili nekog, taj dan se još uvek dešava. Svi ostali idu dalje. I nađete način da idete napred, ali taj dan vam se uvek dešava“, rekao je Edvard Edelman za agenciju AP kada je stigao u Svetski trgovinski centar u Njujorku da oda počast ubijenom šuraku Danijelu Mekginliju.

Džejson Inoa je došao da oda počast njegovom sopstvenom dedi Horheu Velaskezu. Dvadesetogodišnji mladić je rekao da je bio veoma nervozan tokom govora na komemoraciji, ali da je to učinio zbog bake koja ima Alchajmerovu bolest.

“Jedino čega se seća je njen muž”, naveo je Inoa.

Članovi porodica žrtava napada 11. septembra 2001. okupili su se u Njujorku (Foto: KENA BETANCUR / AFP)
Članovi porodica žrtava napada 11. septembra 2001. okupili su se u Njujorku (Foto: KENA BETANCUR / AFP)

Događaju su prisustvovali potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof. Na toj komemoraciji nisu govorili političari, već su se čitala imena stradalih, a obratili su se njihovi rođaci.

U govorima se podsećalo da žrtva stradalih neće biti zaboravljena, kao i da je heroizam pripadnika hitnih službi koji su poginuli u udaru, i kasnije od posledica raznih oboljenja napada - večan.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, sadašnji Erik Adams, potpredsednica SAD Kamala Haris i guvernerka Keti Hokul na ceremoniji u Njujorku
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, sadašnji Erik Adams, potpredsednica SAD Kamala Haris i guvernerka Keti Hokul na ceremoniji u Njujorku

Memorijal u Vašingtonu kod spomen obeležja nadomak Pentagona, sedišta američkog sekretarijata odbrane, održan je u jutarnjim časovima. Tu se srušio treći komercijalni avion koji su oteli islamistički militanti terorističke organizacije Al Kaide. Prva dama Džil Bajden položila je venac kod spomen obeležja nadomak Pentagona. Nakon što su iščitana imena ukupno 184 stradalih govorili su komandant Generalštaba američke vojske Majkl Mili i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

On je poručio da je napad 11. septembra pokazao da duh Amerike nije slomljen u izazovu. Uprkos, kako je ukazao, hororu, građani su razvili osećaj odgovornosti za svoje zajednice i državu. Uprkos stradanjima imali su snage da uzvrate i doprinesu, rekao je Ostin izmedju ostalog.

Četvrta letelica pala je u polje u Šenksvilu u državi Pensilvanija, pošto su se putnici usprotivili otmičarima. Tamo su takođe čitana imena 44 poginula putnika i člana posade na letu 93 kompanije Junajted.

Lojd Ostin ispred memorijala u Pentagonu (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Lojd Ostin ispred memorijala u Pentagonu (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Na tim lokacijama se svake godine održavaju centralne manifestacije povodom napada 11. septembra 2001. godine. Uz to, građani se žrtava sećaju i u lokalnim sredinama.

Uoči dvadeset druge godišnjice novom DNK metodom identifikovane su još dve žrtve terorističkih napada u Njujorku. Reč je o muškarcu i ženi koji su poginuli u urušuvanju zgrade Svetskog trgovinskog centra.

Takođe, njujorška vatrogasna služba dodala je imena još 43 svoja pripadnika na Memorijal u Njujorku. Uzrok njihove smrti povezan je sa posledicama terorističkih napada.

Bajden na Aljasci

Američki predsednik Džo Bajden nije prisustvovao nijednom od ovogodišnjih memorijala. Umesto toga, boravio je na Aljasci gde je obeležavanje održano u bazi Elmendorf-Ričardson u Enkoridžu. Tu je stigao na putu za Vašington nakon azijske turneje.

Bio je u društvu oko hiljadu pripadnika službi za reagovanje u hitnim situacijama.

"Naša snaga bila je na iskušenju 11. septembra. Nikada nećemo zaboraviti da smo izdržali suočeni sa zlom i neprijateljem koji je želeo da nas rastrgne", poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima, 11. septembar ne predstavlja samo dan sećanja, već je to simbol obnove i odlučnosti za svakog Amerikanca.

U našoj odanosti zemlji, principima koje ona oličava, našoj demokratiji. To je ono što dugujemo jedni drugima. I ono što dugujemo budućim generacijama Amerikanaca”, poručio je američki predsednik.

Inače, ovo nije prvi slučaj da američki predsednik ne prisustvuje obeležavanju godišnjice terorističkih napada na jednoj od lokacija na kojima su počinjeni.

Bajden je, u godini u kojoj je preuzeo mandat, obišao je tri lokacije koje su bile na udaru napada, dok je 2022. bio na komemoraciji u Pentagonu.

Barak Obama je 2015. poštu stradalima odao na travnjaku Bele kuće, a nakon toga je boravio u For midu u Merilendu. Tamo je američkim vojnicima odao prizanje za zaštitu zemlje.

Džordž Buš mlađi je 2005. poštu poginulima, takođe, odao na travnjaku predsedničke rezidencije.

U terorističkim napadima u potpunosti su uništene dve kule, visine 410 metara, Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Zgrada Pentagona, nadomak Vašingtona, znatno je oštećena.

Početkom oktobra 2001. Sjedinjene Države su za organizovanje napada optužile islamističkog militanta Osamu Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al-Kaida koji se krio u Avganistanu.

Bin Laden je ubijen maja 2011. u akciji američkih vojnih snaga nadomak pakistanskog grada Islamabada.

Nakon intervencije u Avganistanu, prisustva u toj zemlji, i sukoba koji su trajali bezmalo dvadeset godina – SAD su se povukle dve sedmice uoči obeležavanja dvadeset godina terorističkih napada 2021.

Na vlast u toj zemlji vratili su se talibani – strana koja je bila protivnik američkih snaga.

XS
SM
MD
LG