Linkovi

Vudvord: Podela u administraciji zbog rata


Vudvord: Podela u administraciji zbog rata
Vudvord: Podela u administraciji zbog rata

Nova knjiga izuzetno cenjenog američkog novinara Boba Vudvorda, koja sledeće nedelje treba da se pojavi u knjižarama već privalači ogromnu pažnju u Vašingtonu. Vudvord tvrdi da su najbliži saradnici predsednika Baraka Obame duboko podeljeni u vezi rata u Avganistanu.

Bob Vudvord je učestvovao u otkriću afere „Votergejt“, koja je kasnije dovela do ostavke tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona. Pre nekoliko godina pružio nam je uvid u to kako je administracija Džordža Buša mlađeg donosila odluke, a njegova najnovija knjiga pod nazivom "Obamini ratovi“, detaljno se bavi teškim odlukama s kojim je današnji američki predsednik bio suočen, kreirajući politiku prema Avganistanu.

Barak Obama u knjizi je predstavljen kao lider koji hitno traži način da okonča američko prisustvo u Avganistanu, i u jednom trenutku jasno kaže „da želi izlaznu strategiju“.

Vudvord piše kako je Obama vršio pritisak na svoje najbliže saradnike da mu daju uslove i datum povlačenja, a kada ih nije dobio, onda je sam napravio plan.

Naslovna strana nove knjige Boba Vudvorda "Obamaini ratovi"
Naslovna strana nove knjige Boba Vudvorda "Obamaini ratovi"

U knjizi se navodi da je predsednik Obama morao da napravi balans između politike i nacionalne bezbednosti, pošto se zarekao da će promeniti politiku svog prethodnika Džordža Buša u vezi sa ratom protiv terorizma.

"Ovaj predsednik se vrlo smelo kocka u Avganistanu. Pokušava da preokrene katastrofu koju je nasledio i pretvori je u nešto što će osigurati bolju bezbednost za SAD", kaže Brus Rajdel viši saradnik "Instituta Brukings"

Obama je Vudvordu rekao da Amerika može da apsorbuje teroistički napad.„Učinićemo sve da ga sprečimo, ali uspeli smo da apsorbujemo 11. septembar i izažli smo jači", istakao je Obama.

"On ne želi da SAD budu uzdrmane nekim budućim napadom, kao što su bile 11. septembra", objašnjava Dejvid Ignatijus, kolumnista "Vašington Posta".

U knjizi se takođe navodi da je predsednikov specijalni izaslanik za Avganistan Ričard Holbruk navodno rekao da povećanje broja vojnika "ne može da uspe", da je potpredsednik Džo Bajden Holbruka nazvao "najegocentričnijim čovekom koga je ikad upoznao", a da komandant američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus ne voli da razgovara sa Obaminim savetnikom Dejvidom Ekslrodom, koga je nazvao „majstorom spinovanja“.

„Knjiga će nam dati uvid u to kako je predsednik vodio oba rata - i u Iraku i u Avganistanu, i pokazati nam kakav je bio lider. Ne verujem da će biti distrakcija za demokratske kandidate na predstojećim izborima“, smatra Dona Brazil, strateg Demokratske stranke.

Još jedno bombastično otkriće u knjizi jeste da je avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju navodno utvrđena manična depresija i da je na lekovima.

Takođe, Vudvord u knjizi otkriva - a to tvrde i neki drugi mediji - da postoji tajna vojska CIA-e, koju čini tri hiljade pripadnika avganistanskih paravojnih snaga. Oni jure ekstremiste kako u Avgansitanu, tako i u Pakistanu.

Portparol Robert Gibs rekao je novinarima da Bela kuća nema zamerke ni na jedan element Vudvordove knjige i da se u njoj opisuje vrljo promišljen i energičan politički proces.

XS
SM
MD
LG