Linkovi

Islamski lideri u SAD osudjuju nasilje


Egipatski demonstranti ispred američke ambasade u Kairu
Egipatski demonstranti ispred američke ambasade u Kairu

Muslimanski lideri zajedno sa predstavnicima drugih religija osudili su napade na američke ambasade kao protivne učenju proroka Muhameda

Nasilje u Bengaziju i Kairu je šokiralo Amerikance – uključujući američke muslimane. Grupa muslimanskih lidera u Americi pridružila se juče sveštenicima drugih religija u Nacionalnom pres klubu, ovde u Vašingtonu, kako bi osudili ubistvo američkog ambasadora Krisa Stivensa.

Imam Mohamed Madžid je predsednik Islamskog društva Severne Amerike sa sedištem u Indijani.

„Žalimo gubitak tog velikog zagovornika slobode“, rekao je Madžid.

Stivens je ubijen u američkom konzulatu u Bengaziju tokom protesta zbog objavljivanja filma na internetu, u kojem se ismeva prorok Mohamed. Madžid kaže da ga je to uvredilo.

„U redu je biti gnevan, u redu je biti uznemiren, jer volimo proroka. Međutim, treba da odgovorimo na prorokov način, a ne na način koji diktiraju drugi ljudi, koji nam kažu 'podstaknućemo vas da činite nasilje, kako bi ste još više iskrivili sliku o vašem proroku'“, rekao je on.

Film je takođe uvredio rabina Dejvida Saperstina, direktora Centra za versku akciju reforme judaizma, ovde u Vašingtonu.

„Namera je bila da se uvredi i potceni, izvrgne ruglu religija na način za koji im zdravi razum kaže da će izazvati nasilje i to na 11. septembar, godišnjicu napada na Njujork i Vašington. To je posebno odvratan čin, onih koji su umešani u taj film“, rekao je Saperstin.

Slični protesti su izbijali i ranije. Pre četiri godine u u Indoneziji, nasilje je izbilo u odgovor na film holandskog političara, koji je napao islamsku svetu knjigu Kuran.

Hari Tarin je direktor vašingtonske kancelarije Muslimanskog saveta za odnose sa javnošću, grupe aktivista, koja promoviše integraciju muslimana u američko društvo. On kaže da postoji mali, ali predani segment američkog društva koji nastoji da oskrnavi Islam.

„Oni ne nastoje da promovišu razumevanje, bolje odnose, demokratiju. Oni demonizuju, podstrekuju mržnju i pokušavaju da marginalizuju američke muslimanske zajednice i pokvare odnose Sjedinjenih Država i pretežno muslimanskih zemalja“, kaže Tarin.

Tarin dodaje da su demonstranti u Libiji i Egiptu na pobunu podstaknuti pomenutim filmom, ali da greše, ako veruju da je Amerika anti-muslimanska zemlja.

„Poslednja poruka koju želim da pošaljem našoj braći u muslimanskom svetu jeste da su muslimani u Americi aktivna zajednica, koja u potpunosti uživa versku slobodu“, rekao je Tarin.

Pomenuti verski lideri ukazuju da nije u pitanju konflikt između Islama i Amerike, već između marginalnih grupa koje žele da podstaknu taj konflikt.
XS
SM
MD
LG