Linkovi

Nove preporuke za marihuanu korak ka ublažavanju restrikcija u SAD?


 (Foto: AP)
(Foto: AP)

Američki Sekretarijat za zdravlje i socijalne usluge (HHS) dostavio je preporuku Upravi za borbu protiv narkotika (DEA) o politici tretiranja marihuane, a čelnici Senata pozdravili su taj potez kao prvi korak ka ublažavanju federalnih ograničenja.

Sekretar za zdravlje Havijer Besera, napisao je na društvenoj mreži Eks, da je agencija odgovorila na zahtev predsednika Džoa Bajdena „da dostavi DEA preporuku o promeni kategorizacije marihuane“.

„Radili smo na tome da naučna evaluacija bude završena i podeljena na efikasan i brz način“, dodao je on.

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je u saopštenju da je HHS preporučio da se marihuana premesti sa Liste 1 na Listu 3 kontrolisanih supstanci.

„HHS je uradio pravu stvar. DEA bi sada trebalo da sprovede ovaj važan korak kako bi u velikoj meri smanjila štetu koju izazivaju drakonski zakoni o marihuani“.

Promena statusa bi smanjila ili potencijalno eliminisala krivične kazne za posedovanje tog narkotika. Marihuana je trenutno klasifikovana na istoj listi kao heroin i LSD.

Prema DEA, lekovi sa Liste 1 „trenutno nemaju prihvaćenu medicinsku upotrebu u Sjedinjenim Državama, imaju nedostatak prihvatljivog nivoa bezbednosti za upotrebu pod medicinskim nadzorom i visok potencijal za zloupotrebu“.

Lekovi sa Liste 3 „imaju manji potencijal za zloupotrebu od supstanci sa spiska prve i druge liste i zloupotreba može dovesti do umerene ili niske fizičke zavisnosti ili visoke psihološke zavisnosti“.

Trenutno se na toj listi nalaze ketamin i neki anabolički steroidi.

Bajden je zatražio reviziju u oktobru 2022. pošto je pomilovao hiljade Amerikanaca osuđenih za "jednostavno posedovanje" marihuane prema saveznom zakonu.

Predsednik Senatskog odbora za finansije Ron Vajden, demokrata iz Oregona, izdao je saopštenje u kojem poziva da se marihuana u potpunosti skloni sa spiska.

„Međutim, preporuka HHS-a da se kanabis ponovo kategorizuje kao narkotik sa Liste tri nije beznačajna“, dodao je on.

„Ako se preporuka HHS-a na kraju primeni, to će biti istorijski korak za naciju čija politika tretiranja kanabisa nije u dodiru sa stvarnošću“.

Blumberg Njuz je prvi izvestio o preporuci HHS-a.

U reakciji na vest Blumberga, neprofitna organizacija Američki saveta za kanabis je saopštio:

„Sa oduševljenjem pozdravljamo današnje vesti. ... Prekvalifikacija će imati širok spektar prednosti, među kojima je signaliziranje pravosudnom sistemu da je kanabis manji prioritet i predstavljaće ključnu tačku za ekonomski spas u industriji kanabisa“.

Upotreba marihuane legalna je u više američkih država, ali ne i na federalnom nivou.

XS
SM
MD
LG