Linkovi

Sedativ za životinje nova droga u Americi


Ilustracija
Ilustracija

VAŠINGTON - SAD su proglasile lek za smirenje koji se daje životinjama "rastućom pretnjom" jer se sve češće meša sa snažnim opijatom fentanilom.

Kancelarija za kontrolu droga označila je tako ksilazin, a direktor te agencije Rahul Gupta kazao je da je njegova zloupotreba zabeležena u svim delovima SAD.

Oko 800 umrlih od predoziranja u SAD u 2020. godini koristilo je ovaj lek, pokazuju podaci. U 2021. taj broj je porastao na 3.000, većinom na jugu SAD, prema zvaničnim podacima.

"Ne možemo da ignorišemo ono što vidimo, moramo nešto da preduzmemo odmah", kaže Gupta.

Ksilazin je odobren za veterinarsku upotrebu još 1971, a njegova zloupotreba kod ljudi registrovana je u poslednjih nekoliko godina. Veruje se da se životinjski lek dodaje drugim drogama kako bi se povećala zarada.

Lek uzrokuje smirenje disanja i rada srca, ponekad i totalni zastoj, a na koži može da izazove čireve koji zahtevaju amputaciju.

Gupta kaže da njegova kancelarija traži budžet od 11 miliona dolara za strategiju kako bi se sprečilo širenje ove droge. On smatra da lek mora biti dozvoljen za veterinarsku upotrebu.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju da je do oktobra 2021. do oktobra 2022. godine od predoziranja drogom preminulo više od 107 hiljada ljudi. Pre 2020. taj broj nikada nije prelazio 100 hiljada.

Većina smrtnih slučajeva povezana je sa fentanilom i drugim sintetičkim opijatima.

XS
SM
MD
LG