Linkovi

Otkriće najveće evropske "fabrike" kokaina dokaz nove taktike kartela


Kokain označen Supermenovim znakom zaplenjen u fabrici kokaina u gradu Pontevedra u Španiji. (Foto: Policia Nacional)
Kokain označen Supermenovim znakom zaplenjen u fabrici kokaina u gradu Pontevedra u Španiji. (Foto: Policia Nacional)

Paketi kokaina bili su označeni Supermenovim znakom, ali to nije bilo slučajno.

Kriminalna banda pokušala je da predstavi da je ilegalna roba upakovana pre slanja iz Kolumbije, jer je želela da sakrije činjenicu da se droga proizvodi mnogo bliže kući.

Kokain sa navodnim supermoćima proizveden je u fabrici sakrivenoj u jednoj zabačenoj kući u Galiciji, na severozapadu Španije.

Banda od osmoro "kuvara" radila je danonoćno, sedam dana nedeljno, u skoro potpunoj izolaciji, na proizvodnji 150 kilograma droge dnevno. Međutim, policajci koji su razbili taj lanac kažu da je u tehnološki naprednoj "fabrici" moglo da se proizvede čak 200 kilograma kokaina dnevno, čija je ulična vrednost 5,4 miliona dolara.

Španska policija i kriminolozi kažu da je to najveće otkriće neke fabrike kokaina u Evropi do sada, i da ukazuje na novu taktiku kartela.

Umesto da se droga proizvodi u džunglama Kolumbije ili Perua, a onda krijumčari preko Atlantika, karteli prave fabrike u Evropi kako bi uštedeli novac i smanjili rizik.

To je deo nove tendencije, koje moramo da budemo svesni", izjavio je šef Centralne brigade španske policije za borbu protiv trgovine narkoticima, pod uslovom da ostane anoniman, što je uobičajeno u Španiji.

Fabrika koju smo otkrili u Ponteverdi u Galiciji je najveća koju smo do sada otkrili u Evropi", kaže taj policijski zvaničnik. "Procenjujemo da je ova banda mogla da proizvede 200 kilograma svakog dana. Druge policijske jedinice kažu da svuda ima takvih laboratorija".

Banda je sakrila 1,3 tone kokaina u obliku paste, koja se koristi za pravljenje kokaina u prahu, koji se prodaje na ulicama, u mašinama za mrvljenje kamena, koje su isporučene iz Južne Amerike. Policija navodi da je u pitanju najveća količina tog sastojka ikada otkrivena u Evropi u nekoj fabrici droge na tom kontinentu.

"Dobro sakrivena"

“Trebalo nam je 14 sati da izvučemo kokainsku pastu iz tih mašina. To vam govori koliko je dobro bila sakrivena", rekao je predstavnik jedinica za borbu protiv narkotika.

Supermenov znak bio je zalepljen na paketićima droge namenjene kupcima da bi se stvorio utisak da je zapakovana u Kolumbiji, u slučaju da kupci sumnjaju u kvalitet.

Policija je uhapsila 18 osumnjičenih u Pontevedri u Galiciji u martu, ali je vest o raciji objavljena tek nedavno. Svi osumnjičeni su u zatvoru i čekaju da se odredi datum početka suđenja.

Osmoro Kolumbijaca radilo je tokom cele nedelje u fabrici, nakon što im je banda oduzela pasoše i telefone, kako policija ne bi došla do lokacije cele operacije. Svaki član bande dobio je nadimak kako bi se sakrio njihov pravi identitet.

Drugačija strategija

Loran Lanijel, analitičar Evropsko centra za praćenje narkotika i bolesti zavisnosti, organizacije Evropske unije sa sedištem u Lisabonu, kaže da je španska fabrika najnovija u nizu otkrivenih operacija proizvodnje droge na tlu Evrope.

ARHIVA - Španska civilna garda izvlači na kopno podmornicu navodno korišćenu za krijumčarenje droge, u regionu Galicija na severozapadu Španije, 14. marta 2023. (Foto: AFP/Miguel Riopa)
ARHIVA - Španska civilna garda izvlači na kopno podmornicu navodno korišćenu za krijumčarenje droge, u regionu Galicija na severozapadu Španije, 14. marta 2023. (Foto: AFP/Miguel Riopa)

“Mislim da je to drugačija strategija. Ova moda neće zameniti tradicionalni trafiking već napravljenog kokaina u Evropu. Ali definitivno postoji trend da se velike količine kokaina prave u samoj Evropi. Ovo nije izolovani incident", izjavio je za Glas Amerike.

Kako je dodao, holandska policija je izvršila racije u deset laboratorija između 2018. i 2021. U svakoj je proizvođeno više od 100 kilograma kokaina dnevno. Takođe su izvršene racije u manjim fabrikama u Belgiji i Španiji.

“Čini se da se velika količina kokainske paste krijumčari u materijalima kao što su plastika, drvo, ugalj, cement i asfalt, zbog čega je policiji nemoguće da je locira", kaže Lanijel.

“Verovatno je jeftinije i manje rizično imati velike laboratorije u Evropi nego da se droga krijumčari iz Kolumbije".

Lanijel ističe da vlasti treba da otežaju kriminalcima pristup hemikalijama ključnim za proizvodnju kokaina.

2021. godine, Ujedinjene nacije su procenile da je na svetu svake godine proizevedeno oko 2.000 tona čistog kokaina, u vrednosti od 5,4 milijarde dolara. Tu procenu je, međutim, nemoguće proveriti.

Lanijel dodaje da je trgovina kokainom u porastu, pošto je proces izvlačenja iz biljke koke sada unapređen u odnosu na pre deset godina, što znači da postoji veći profit za narko-bande.

“To je veoma profitabilan biznis. Koristi se za kupovinu oružja, i izazivanje nasilja i korupcije u Evropi", kaže evropski analitičar.

XS
SM
MD
LG