Linkovi

Jeste trava, ali ne kao na Vimbldonu: Kakvi se to mirisi šire na Ju Es Openu?


Grčka teniserka Marija Sakari požalila se na jak miris marihuane na terenu broj 17 u meču prvog kola Ju Es Opena (Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Grčka teniserka Marija Sakari požalila se na jak miris marihuane na terenu broj 17 u meču prvog kola Ju Es Opena (Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Jak miris marihuane zapahnuo je jedan od terena Ju Es Opena, poremetivši koncentraciju jedne od najboljih teniserki sveta i ostavio utisak da nigde ne može da se pobegne od ovog nezvaničnog mirisa Njujorka.

Iako odgovor na pitanje odakle je došao mirisa još nije poznat, jedno je sigurno – teren broj 17 na kojem se osma nositeljka Marija Sakari požalila na jak miris “trave” na meču prvog kola, postao je zloglasan prethodnih godina zbog specifičnog, nepogrešivog mirisa.

“Teren broj 17 definitivno miriše kao dnevna soba Snup Doga”, rekao je 12. nosilac Aleksandar Zverev koji je u prvom kolu slavio u Njujorku.

“Bože, svuda je taj miris. Ceo teren je mirisao na ‘travu’”.

Užasnuti pričama posle meča Sakari u ponedeljak zbog kojih se činilo da tribine Ju-Es Opena više liče na koncert, Teniski savez SAD (USTA) sproveo je sopstvenu istragu kako bi uklonio izvor mirisa.

Portparol Kris Vidmajer rekao je da je USTA ispitala zvaničnike i pregledala video-snimak podnevnog meča i nije pronašla dokaze da je neko pušio travu na tribinama terena 17, što je dovelo do nagađanja da je to možda došlo iz parka Korona odmah ispred kapije stadiona.

Novak Đoković igrao tenis na Tajms skveru u Njujorku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

I možda se nije osetio samo dim. Sakari je upravo to sugerisala kada se požalila sudiji, kada je vodila sa 4:1 u prvom setu: „O, moj Bože, kakav miris. Mislim da dolazi iz parka".

Pošto je izgubila od Rebeke Masarove sa 6:4, 6:4, Sakari je rekla novinarima: „Ponekad osetite miris hrane, ponekad cigarete, ponekad travu. Mislim, to je nešto što ne možemo da kontrolišemo, jer smo na otvorenom prostoru. Iza je park. Ljudi mogu da rade šta god žele.”

Radnik obezbeđenja na Flešing Medousu, Rikardo Rohas, koji je u ponedeljak radio na kapiji ispred terena 17, rekao je da je napravio pauzu u parku u vreme kada je igrala Sakar i da se „definitivno osećao miris ‘trave’“.

Ali je primetio da, iako sam sprovodi strogu politiku zabrane pušenja u Nacionalnom teniskom centru Bili Džin King, park je „van moje nadležnosti“.

U Njujorku je legalno da odrasli od 21 godine i više poseduju do 85 grama kanabisa i do 24 grama koncentrovanog kanabisa za ličnu upotrebu, a mogu da puše kanabis gde god je dozvoljeno i pušenje duvana.

Adam Plaček, koji je prisustvovao meču u ponedeljak na terenu 17 sa dvojicom prijatelja iz Hartforda u Konektikatu, rekao je da je osetio ‘travu’, ali da nije video nikoga na tribinama od koga je taj miris mogao da potekne.

Priznaje da „s vremena na vreme puši ‘travu’“, ali nikada ne bi ni pomislio da će zapaliti na Ju Es Openu.

„Moj šef je čuo za priču o marihuani na Ju-Es openu i poslao mi poruku“, rekao je Plaček.

„Rekli smo mu da smo tamo, a on je odgovorio: Pa to objašnjava miris!"

Drugi igrači su se prethodnih godina žalili da se mirisi šire oko terena 17, gde postoje tribine kapaciteta 2.500 sedišta.

Šampionka Vimbldona Marketa Vondrousova, koja je u utorak lako pobedila u meču na terenu 17, ispričala je sličnu priču:

„I ja sam to zaista osetila danas. Baš se osetilo. Mislim da je to samo na terenu 17. Taj teren je tako daleko, skoro je u parku. Mislim da dolazi iz parka."

Sakari, polufinalistkinja Ju Es Opena pre dve godine, rekla je da miris nije uticao na nju dok je igrala. Ipak, neki navijači nemaju razumevanja za mogući uticaj ovog mirisa na psihičko stanje učesnika turnira.

„Ovo je Njujork, miris je svuda“, rekla je ljubiteljka tenisa iz Njujorka Dajen Patrisio, dok je stajala u redu za ulazak na teren 17.

„Ali šta ćete da radite? Ima toliko ometanja na Ju Es Openu. Da pustiš da te to potrese? To jednostavno ne možete učiniti", rekla je.

Radnik obezbeđenja Rohas rekao je da su mirisi kanabisa postali neizbežna životna činjenica.

„Na svakom ćošku možete da osetite miris. To je sada deo našeg sveta. Moraš da se navikneš na to."

Pa šta bi onda on rekao Sakariji ili bilo kojoj drugoj igračici koja se žali na miris trave tokom takmičenja svetske klase?

“Probaj… Možda ti pomogne da se opustiš.”

XS
SM
MD
LG