Linkovi

Bajden evakuisan pošto je avion ušao u vazdušni prostor blizu njegove vikendice


Predsednik Džo Bajden silazi niz stepenice predsedničkog aviona Er fors 1 u vazdušnoj bazi Dover, Delaver, 2. juna 2022.
Predsednik Džo Bajden silazi niz stepenice predsedničkog aviona Er fors 1 u vazdušnoj bazi Dover, Delaver, 2. juna 2022.

Mali privatni avion greškom je u subotu ušao u ograničen vazdušni prostor u blizini vikendice predsednika Džoa Bajdena u Delaveru, što je izazvalo kratku evakuaciju predsednika i prve dame, saopštile su Bela kuća i Tajna služba.

Bela kuća je saopštila da nema pretnje po Bajdena ili njegovu porodicu i da su preduzete mere predostrožnosti. Posle procene situacije, Bajden i njegova supruga Džil vratili su se u svoj dom u Rehobot Biču.

Tajna služba je u saopštenju navela da je avion odmah ispraćen iz ograničenog vazdušnog prostora nakon što je "greškom ušao u bezbednu zonu". Agencija je saopštila da će intervjuisati pilota koji, prema preliminarnoj istrazi, nije bio na odgovarajućem radio kanalu i nije pratio objavljena uputstva za let.

Kao što je standardna praksa za predsednička putovanja izvan Vašingtona, Federalna uprava za avijaciju objavila je ograničenja letova ranije ove nedelje pre Bajdenove posete gradu na plaži. Ograničenja obuhvataju zonu zabrane leta u radijusu od 10 milja (16 kilometara), kao i ograničenu zonu od 30 milja (oko 48 kilometara).

Novinar CBS njuza je na Tviteru rekao da je video Bajdena kako vozi automobilom do vatrogasne stanice u Rehobot Biču. Grupa novinara koja putuje sa predsednikom nije bila deo kolone.

Federalni propisi zahtevaju od pilota da provere da li postoje ograničenja leta duž svoje rute pre poletanja. Ipak, slučajni proboji vazdušnog prostora, posebno oko privremenih zabranjenih zona, su česti.

Američki vojni avioni i helikopteri obalske straže se često koriste za presretanje aviona koji krše ograničenja letova oko predsednika. Presretnuti avioni se preusmjeravaju na obližnji aerodrom gdje policija intervjuiše posade i suočavaju se s potencijalnim krivičnim ili prekršajnim kaznama.

XS
SM
MD
LG