Linkovi

Solarni paneli u budućnosti i na prozorima


Solarna energija je definitivno budućnost. Međutim, u toj budućnosti, umjesto krova prekrivenog solarnim panelima, prozori bi mogli da skupljaju sunčevu energiju i istovremeno pomažu u štednji struje.

Ovo je svijetla nova ideja za novu solarnu tehnologiju koja bi mogla da promijeni način na koji vaši prozori funkcionišu.

"Ako ih sve položite, fluorescentni molekuli će da apsorbuju sunčevu svjetlost i da je usmjere ka ivicama stakla. Ako imate solarne panele na tim ivicama, možete da ih koristite za prozivodnju električne energije. I ako uključite struju, fluorescentni molekuli će biti uspravljeni, kao tečni kristali, što će omogućiti neometan prolazak sunčeve svjetlosti”, objašnjava Jerun Sol sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Ljeti, ova stakla će blokirati štetne ultraljubičaste zrake i vrućinu, poput roletni. Zimi su prozirna i omogućavaju da sunčeva svjetlost grije vašu kuću. Takođe mogu da funkcionišu kao solarni paneli, kažu holandski naučnici.

"Ovo je svijetleći solarni koncentrator. Riječ je o plastičnoj ploči koja sadrži veoma svijetle fluorescentne molekule. Ideja je da se zamijene uobičajni silicijumski solarni paneli u određenim područjima. Bila bi pojednostavljena ugradnja u zgradama, a mogao bi da se koristi i kao zvučna barijera ili na autobuskim stanicama”, ističe Majk Dubeju sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Ideja je da vas bilo koje staklo u budućnosti zaštiti ne samo od atmosferskih uslova, već i da se koristi kao prozirni solarni panel.

"Koliko mi znamo, prozori sa tečnim kristalima su trenutno jedino rešenje, koje ostaje ovoliko prozirno. Ne utičemo na vidiljivo svijetlo”.

Majkl Dubeju priznaju da ovi prozori ne funkcionišu toliko dobro koliko solarni paneli, ali da su jedina opcija u područjima u kojima nema mnogo direktne sunčeve svjetlosti.

"U veoma malom, suženom prostoru sa dobrim pristupom sunčevoj energiji, koristićete silicijumske solarne panele koji su najefikasniji. Međutim, drugdje, na primjer tamo gdje nema mnogo svjetlosti ili na sjevernom zidu zgrade, ili u prometnim područjima, ovo može da podnese udarac dječje lopte”.

Holandski tim već radi sa komercijalnim partnerima da izbaci ove prozore na tržište.

XS
SM
MD
LG