Linkovi

Amerika ne odustaje od plovidbe u Južnom kineskom moru


Američki sekretarijat za odbranu saopštio je da će vojni brodovi nastaviti da plove blizu spornih ostrva u Južnom kineskom moru, uprkos sve češćim pritužbama Pekinga.

Seketar za odbranu Džim Matis rekao je da se kretanje brodova odvija u okviru pravnih normi o slobodnoj plovidbi. On je istakao da samo jedna zemlja aktivno pruža otpor izvođenju operacija.

Pentagon je nedavno povukao pozivnicu Kini da učestvuje u međunarodnoj pomorskoj vežbi (RIMPAC), planiranoj za drugu polovinu godine, navodeći kao razlog kinesku militarizaciju ostrva u Južnom kineskom moru.

“Predsednik Ši je 2015. godine u ružičnjaku Bele kuće izjavio da neće militarizovati ostrva Spretli. Prošlog meseca videli smo da su uradili upravo to. Premestili su naoružanje koje nikada ranije nije bilo tu. Ulažemo dodatne napore da sarađujemo sa pacifičkim zemljama. To je način na koji poslujemo u svetu. Ali takođe ćemo se suočiti sa potezima za koje smatramo da nisu u skladu sa međunarodnim pravom.”, rekao je Matis.

Očekuje se da će Južno kinesko more biti glavni fokus Matisovog učešća na redovnoj godišnjoj međunarodnoj konferenciji o pitanjima bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu pod nazivom “Dijalog Šangri La”, koja se održava u Singapuru.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more, uprkos sukobljenim aspiracijama ostalih zemalja, među kojima su Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan.

XS
SM
MD
LG