Linkovi

Vojni brodovi SAD prošli blizu ostrva koja Peking smatra svojima


Arhiva - Krstarica sa navođenim raketama USS Antietam viđena u patroli u oblasti odgovornosti Sedne flote, u podršci stabilnosti i bezbednosti u Indo-azijsko-pacifičkoj oblasti. (Foto: Specijalista treće klase za komunikacije Mornarice SAD, Bredli J. Dži)

Dva američka vojna broda prošla su blizu ostrva u Južnom kineskom moru na koje Kina polaže pravo u nedelju, rekla su dva zvaničnika Rojtersu, u potezu koji je izazvao osude Pekinga u trenutku kada predsednik Donald Tramp traži saradnju Kine po pitanju Severne Koreje.

Operacija je najnoviji pokušaj da se kontrira onome što Vašington vidi kao napore Pekinga da ograniči pravo plovidbe u tim strateškim vodama.

I dok je ova operacija bila planirana mesecima unapred, a slične operacije postale rutina, ovaj događaj dolazi u posebno osetljivo vreme i samo nekoliko dana nakon što je Pentagon povukao poziv Kini da učestvuje u velikim pomorskim vežbama koje predvodi SAD.

Zvaničnici SAD, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli su da su razarač sa navođenim raketama Hidžins i krstarica sa navođenim raketama Antietam, došli na 12 nautičkih milja udaljenosti od Parasel ostrva, između niza ostrvaca i grebena oko kojih Kina ima teritorijalne sporove sa svojim susedima.

Američka vojna plovila izvela su manervarske operacije u blizini Tria, Linkolna, Tritona i Vudi ostrva, u arhipelagu Paracelskih ostrva, rekao je jedan od zvaničnika.

"Sloboda plovidbe"

Kritičari operacije, poznate kao "sloboda plovidbe", rekli su da ona ima malo uticaja na kinesko ponašanje, ali značajnu simboliku.

Američka vojska ima dugotrajno stajalište da sprovodi svoje operacije širom sveta, uključujući i teritorije saveznika, i da su one odvojene od političkih razmatranja.

Ostrvo Vudi, deo lanca Paracel ostrva
Ostrvo Vudi, deo lanca Paracel ostrva

Satelitske fotografije napravljene 12. maja pokazuju da je Kina, čini se, rasporedila mobilne rakete zemlja-vazduh i antibrotske krstareće rakete na ostrvu Vudi.

Ranije ovog meseca, kineske vazdušne snage spustile su bombardere na sporna ostrva i grebene u Južnom kineskom moru kao deo vojnih vežbi u regionu, izazivajući zabrinutost Vijetnama i Filipina.

"Rutina"

Američka vojska nije direktno komentarisala operaciju od nedelje, već je saopštila da snage SAD operišu u regionu svakodnevno.

"Mi sprovodimo rutinsku i regularnu Operaciju sloboda plovidbe (FONOP), kao što smo to činili u prošlosti i ka što ćemo nastaviti da to radimo u budućnosti", saopštila je Pacifička flolta.

Kinesko Ministarstvo odbrane izrazilo je ljutnju, rekaviš da je poslalo brodove i avione da upozore ratne brodove SAD da odu i da ih obaveste da su ušli u teritorijalne vode te države bez odobtenja.

Potez je "protivan kineskom i relevantnom međunarodnom zakonu, ozbiljno narušava kinesku suverenost i šteti strategijskom obostranom poverenju dve vojske", kaže se. U odvojenoj izjavi, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zahtevalo je od SAD da obustave takve akcije.

"Kina će nastaviti da preduzima sve potrebne mere na odbrani suvereniteta i bezbednosti zemlje", dodaje se, bez daljeg elaboriranja.

Sporno more

Zvaničnici Pentagona dugo prigovaraju da Kina nije dovoljno iskrena po pitanju svoje ubrzane izgradnje vojske i korišćenja Južnog kineskog mora kako bi se prikljupljali obaveštajni podaci u regionu.

U martu, razarač Mornarice SAD sproveo je operaciju "slobodne plovidbe" u blizini Misčif grebena na prostoru ostrva Spratli.

Kineski zvaničnici optužili su Vašington da gleda na njihovu zemlju na sumnjivač, "hladnoratovski" način.

Kina polaže pravo na Južno kinesko more, kojim godšnje bude brodovima preveženo oko pet hiljada milijardi dolara vredne robe i oko kog se spore Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Sjedinjene Države kažu da bi volele da vide više međunarodnog učešća u operacijama upražnjavanja slobodne plovidbe u Južnom kineskom moru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG