Linkovi

Američki senatori: Potrebno žrtvovanje da bi dijalog uspeo


Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi obraćaju se novinarima ispred ambasade SAD u Prištini, 4. septembar 2019
Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi obraćaju se novinarima ispred ambasade SAD u Prištini, 4. septembar 2019

Američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi poručili su u sredu da će biti potrebno dosta požrtvovanosti i u Beogradu i u Prištini da bi dijalog uspeo, ali da će posledice toga biti pozitivne. Oni su boravili u Prištini, a istu poruku će kako su rekli preneti i tokom posete Beogradu.

Nakon sastanka sa političkim liderima koji je održan u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, senatori Ron Džonson i Kris Marfi obratili su se kratko novinarima rekavši da je glavni razlog njihovog dolaska pružanje podrške dijalogu Prištine i Beograda.

“Mi želimo da vidimo da ovaj region uspe. Svako ljudsko biće hoće isto, hoće mir i bezbednost, da možemo da gradimo naše porodice i imamo prosperitet. Mi verujemo da se to može postići samo ukoliko vlada jedne zemlje primenjuje vladavinu prava, poštuje prava manjina, a mi smo posebno posvećeni da Kosovo u dijalogu sa Srbijom postigne sporazum koji će da otključa sve ove navedene potencijale. Dakle ovde smo pre svega da podržimo ljude regiona, Kosova i Srbije. Želimo da vidimo uspeh”, rekao je senator Ron Džonson.

Senator Kris Marfi rekao je da su pred Kosovom i Srbijom teške odluke, ali da će one imati pozitivne posledice. To će, kako je kazao, preneti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom posete Beogradu.

“I tamo ćemo reći isto što i ovde i nadamo se da će dijalog imati značenje i da će uroditi plodom. Biće potrebna požrtvovanja da bi uspeo dijalog na obe strane, ali to je da bi išli napred i da bi rasla njihova ekonomija. Dogovor Kosova i Srbije imaće pozitivne posledice po obe nacije, a tu poruku ćemo jasno poslati i u Beogradu kao što smo i ovde”, kazao je Marfi.

Pored političkih lidera senatori Kris Marfi i Ron Džonson razgovarali su u Prištini i sa predstavnicima civilnog društva.

Senator Kris Marfi objavio je u ponedeljak na svom Tviter nalogu da on i Džonson dolaze u posetu Prištini i Beogradu kako bi pružili podršku dijalogu.

"Rusija ne želi da nas pusti da uđemo, ali Ron Džonson i ja posetićemo Ukrajinu, Srbiju i Kosovo ove nedelje kako bismo demonstrirali dvopartijsku podršku ukrajinskoj vladi i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. Danas sam prvo u Berlinu na sastancima", kaže se u tvitu.

XS
SM
MD
LG