Linkovi

Gerškovič u ruskom zatvoru: 100 dana preduga kazna za novinarski posao


ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi
ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič u sudnici u Moskvi

U petak je 100 dana od kako se američki novinar Evan Gerškovič nalazi u zatvoru u Rusiji po optužbama za špijunažu.

Novinar dnevnika Vol strit žurnal uhapšen je 29. marta, dok je bio na zadatku u centralnom ruskom gradu Jekaterinburgu. Ruske vlasti optužile su ga za špijunažu.

Gerškovič, Vol strit žurnal i američka vlada odbacuju optužbe.

Medijske organizacije navode da hapšenje američkog novinara ukazuje na još veći pad slobode medija pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Evanovo pritvaranje predstavlja novu eskalaciju Putinovog rata protiv slobodnih medija, i širenje obračuna van ruskih domaćih medija koji su već u potpunosti obespravljeni. Stotinu dana u zatvoru je 100 dana preduga kazna za novinara zato što jednostavno radi svoj posao", kaže za Glas Amerike Klejton Vimers, izvršni direktor američkog ogranka organizacije Reporteri bez granica.

Gerškovič, prvi američki novinar optužen za špijunažu u Rusiji od kraja Hladnog rata, mogao bi da bude osuđen na 20 godina u zatvorskoj koloniji ako bude proglašen krivim.

"Ključno je da Evanova priča bude u centru pažnje javnosti, naročito dok obilježavamo ovaj teški dan", naveo je Vol strit žurnal u saopštenju.

Iz Kremlja je u utorak saopšteno da Moskva i Vašington razgovaraju o mogućoj razmjeni zarobljenika, aludirajući na američkog novinara i Vladimira Dunajeva, ruskog državljanina koji je u američkom pritvoru po optužbi za sajber kriminal.

"Rekli smo da je bilo određenih kontakata, ali o njima ne želimo javno da govorimo. To mora biti obavljeno u potpunoj tišini", rekao je portporl Dmitrij Peskov, ne navodeći imena zatvorenika.

Peskov je dodao da se "zakonsko pravo na konzulrane kontakte mora obezbijediti na obje strane".

U odgovoru na pitanje o potencijalnoj razmjeni zarobljenika, portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer je navela da nema ništa novo da kaže o tom pitanju.

"Ono što mogu da kažem je da bi Evan i Pol Vilan - obojica su nepravedno pritvoreni - trebalo da budu kući. Trebalo bi da budu kući sa porodicama", rekla je Žan Pjer.

ARHIVA - Bivši američki marinac Pol Vilan u sudnici u Moskvi (Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP)
ARHIVA - Bivši američki marinac Pol Vilan u sudnici u Moskvi (Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP)

Vilan, bivši američki marinac, takođe je u zatvoru u Rusiji po optužbama za špijunažu koje Amerika smatra neosnovanim.

Ruska amasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjev Glasa Amerike za komentar.

"Znajući da je Evan 100 dana u zatvoru Lefortovo, zatvoru koji vodi Federalna služba bezbjednosti i koji je veoma izolovan i poznat po tome što je psihološki veoma težak za zatvorenika - stvarno je teško što je Evan u tim uslovima već dugo vremena", rekla je za Glas Amerike novinarka dnevnika Fajnenšel tajms Polina Ivanova.

Ivanova poznaje Gerškoviča od 2017. godina, kada su oboje počeli da izvještavaju iz Moskve - Gerškovič za Moscow Times a Ivanov za agenciju Rojters.

"To je veoma bliska zajednica, zbog čega smo uvijek bili dobri prijatelji", ispričala je Ivanova, koja sada izvještava iz Berlina i dalje pokriva Rusiju i Ukrajinu.

Od kako je uhapšen u martu, Gerškoviču su dozvoljene samo dvije konzularne posjete.

Poslednji put u ponedeljak, kada je američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi posjetila novinara prvi put od aprila.

"Ambasadorka Trejsi je prenijela da je gospodin Gerškovič dobrog zdravlja i da je i dalje čvrstog duha, uprkos okolnostima. Očekujemo od ruskih vlasti da nastave da dozvoljavaju konzularni pristup", saopšteno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju povodom 100 dana od kako je Geršković zatvoren, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je naveo da je zabrinut zbog izostanka adekvatnog procesa i onemogućavanja konzularnog pristupa novinaru.

"Teško je zamisliti 100 dana u zatvoru - u tako malom prostoru sa malo kontakta sa spoljnom svijetom", istakla je Ivanova.

Sud je produžio pritvor Gerškoviču do 30 avgusta.

XS
SM
MD
LG