Linkovi

Rusija produžila pritvor Gerškoviču, SAD pozivaju na njegovo hitno oslobađanje


Repoter Vol strit žurnala Evan Gerškovič, optužen za špijunažu, u sudnici u Moskvi, 18. aprila 2023. (Foto: AP /Alexander Zemlianichenko)

Sud u Rusiji u utorak je produžio pritvor uhapšenom novinaru američkog dnevnika Vol Strit žurnal za tri meseca, prenele su ruske novinske agencije.

Gerškovič, 31-godišnji američki državljanin, biće u pritvoru do 30. avgusta. Sudski pretres nije bio najavljen, a celi slučaj protiv Gerškoviča je obavijen tajnom. Agencija Tass prenela je da je ročište bilo zatvoreno za javnost zato što je novinar optužen za posedovanje "tajnog materijala".

Američka ambasada u Rusiji saopštila je da je "duboko zabrinuta zbog odluke da se produži nepravedni pritvor" Gerškoviču, nakon što je prošle nedelje drugi put odbijen zahtjev da se obezbijedi konzularni pristup novinaru.

"Ruski potezi ukazuju na politički motivisani slučaj protiv nevinog novinara", tvitovala je ambasada.

Iz Bijele kuće je takođe u utorak saopšteno da je zabrinuta zbog produženja pritvora Gerškoviču i zatražila da se oslobode i on i bivši marinac Pol Vilan.

SAD su prethodno pozvale Rusiju da odmah pusti na slobodu pritvorenog novinara, nakon što je ruska služba državne bezbednosti zatražila da mu se produži pritvor.

"On nikada nije trebalo da bude uhapšen. Novinarstvo nije zločin. Treba da odmah bude pušten na slobodu", izjavio je za TV mrežu CNN Džon Kirbi, portparol predsednikovog Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Radićemo veoma, veoma vredno na tome da se on vrati kući, svojoj porodici, gde i treba da bude", dodao je Kirbi.

Nešto ranije, istražitelji ruske federalne bezbednosne službe FSB podneli su zahtev da Gerškovič, koji je uhapšen u martu pod optužbom za špijunažu, ostane u pritvoru još tri meseca, prema izveštaju ruske državne novinske agencije TASS.

Američki zvaničnici i dalje u direktnim razgovorima sa Rusima traže pristup američkih diplomata Gerškoviču, naglasio je Kirbi.

"Nema osnova za odbijanje konzularnog pristupa. Želimo da se taj pristup omogući", izjavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Interfaks je preneo, pozivajući se na jednog sudskog zvaničnika, da su roditelji Gerškoviča - sovjetski imigranti koji žive u NJu Džersiju - u Moskvi i da im je bilo dozvoljeno da uđu u zgradu suda, ali ne i da prisustvuju ročištu.

Gerškovič je prvi američki dopisnik od Hladnog rata koji je u Rusiji uhapšen po optužbama za špijunažu.

XS
SM
MD
LG