Linkovi

Sud u Moskvi odbio žalbu uhapšenog američkog novinara


Evan Gerškovič na sudskom saslušanju u Moskvi
Evan Gerškovič na sudskom saslušanju u Moskvi

MOSKVA - Američki novinar Evan Gerškovič, uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu, ostaće u pritvoru, odlučio je sud u Moskvi koji je odbio njegovu žalbu na odluku o hapšenju.

Novinar Vol strit džurnala i američka vlada negiraju optužbe.

Desetine novinara okupile su se da vide kolegu, koji je prvi američki dopisnik posle Hladnog rata uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu. Gerškovič je delovao smireno pred sudsko saslušanje. U prostoriji je bila američka ambasadorka Lin Trejsi.

Ruska Federalna služba bezbednosti uhapsila je 31-godišnjaka u Jekaterinburgu u martu i optužila ga da je pokušao da dobije poverljive informacije o ruskoj fabrici oružja.

Gerškovič, njegov poslodavac i vlada SAD negiraju da je bio umešan u špijuniranje i zahtevaju njegovo oslobađanje.

Moskovski sud razmatra žalbu odbrane na pritvor.

Gerškovič bi mogao da bude kažnjen i sa 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Ruski advokati su rekli da su prethodne istrage u slučajevima špijunaže trajale od godinu do 18 meseci, a za to vreme optuženi ima vrlo malo kontakta sa spoljnim svetom.

Američki novinar je uhapšen u trenutku visokih tenzija između Zapada i Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Aktivisti upozoravaju da Moskva sprovodi kampanju represije koja je bez presedana od sovjetske ere.

Prošlog meseca, ruski sud je osudio oca zbog objava na društvenim mrežama koje kritikuju rat i osudio ga na dve godine zatvora.

Otvoreni kritičar Kremlja, Vladimir Kara-Murza, u ponedeljak je osuđen za izdaju zbog javnog osuđivanja rata i kažnjen sa 25 godina zatvora.

Četvrt veka zatvora ruskom opozicionaru zbog kritikovanja Putina i Kremlja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je prošle nedelje sa Greškovičevim roditeljima i ponovo osudio njegovo pritvaranje.

"Jasno stavljamo do znanja da je to što se dešava potpuno nezakonito", rekao je on.

Visoki ruski diplomata rekao je prošle nedelje da bi Rusija možda bila voljna da razgovara o potencijalnoj razmeni zarobljenika sa SAD, koja uključuje Gerškoviča nakon njegovog suđenja.

U decembru je američka košarkaška zvezda Britni Grajner razmenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta nakon što je osuđena na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge. Iza rešetaka je provela 10 meseci.

Drugi Amerikanac Pol Vilan u zatvoru je u Rusiji od decembra 2018. godine pod optužbom za špijunažu, koju su njegova porodica i američka vlada nazvali neosnovanim.

XS
SM
MD
LG