Linkovi

Novinarima "neprijateljskih zemalja" zabranjeno prisustvo na forumu u Sankt Petersburgu


Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu 2022.
Obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu 2022.

MOSKVA - Rusija je saopštila da novinarima iz zemalja koje se smatraju "neprijateljskim" neće biti dozvoljeno da prisustvuju ovogodišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Santk Petersburgu, što se tumači kao najnoviji potez Kremlja da spreči zapadne novinare da izveštavaju o Rusiji.

Ekonomski forum koji se održava svake godine od 1997. godine smatra se ruskom verzijom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Predsednik Vladimir Putin koristi forum, jedan od najznačajnijih događaja u zemlji, da promoviše rusku ekonomiju globalnim investitorima. Ove godine forum će se održati od 14. do 17. juna.

Zapadnim novinarima nikada nije bilo zabranjeno da prate forum na ovaj način, navodi Rojters. Nova zabrana, objavljena u subotu, doneta je usred stalno rastućih tenzija između Moskve i zapadnih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

„Odlučeno je da se ovog puta ne akredituju mediji iz neprijateljskih zemalja “, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju Tass.

Listu „neprijateljskih zemalja” čine one koje su sankcionisale Rusiju zbog rata u Ukrajini.

„Interesovanje za forum uvek veliko, svim ostalim novinarima biće omogućeno prisustvo na mestu dešavanja", rekao je Peskov.

Neki zapadni novinari su prvobitno bili akreditovani da prate forum ove godine. Moskovski biro Rojtersa dobio je potvrdu o akreditaciji u četvrtak, ali je sledećeg dana obavešten da je akreditacija otkazana.

Strani novinari već masovno napuštaju Rusiju iz bezbednosnih razloga otkako je ta zemlja napala Ukrajinu prošle godine.

Oni koji su odlučili da ostanu suočavaju se sa eskalirajućim rizicima, uključujući proizvoljno pritvaranje. Američki reporter Evan Gerškovič, koji radi za Vol strit džurnal, priveden je više od dva meseca u Rusiji zbog optužbi za špijunažu koje on i američka vlada negiraju.

XS
SM
MD
LG