Linkovi

Ambasadorka SAD posjetila Gerškoviča, osude Rusije u UN zbog "obračuna" sa medijima


Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi prisustvuje suđenju opozicionara Vladimiru Kara-Murzi u Moskvi (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi prisustvuje suđenju opozicionara Vladimiru Kara-Murzi u Moskvi (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Američka ambadarka u Rusiji Lin Trejsi posjetila je u ponedeljak novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča u zatvoru Lefortovo u Moskvi.

"Ovo je prvi put da nam je dozvoljen pristup od kako je nepravedno pritvoren prije više od dvije nedelje. Dobrog je zdravlja i dalje je jak. Ponavljamo poziv da se hitno oslobodi", poručila je Trejsi u tvitu koji je objavljen na nalogu američke ambasade u Rusiji.

U Vašingtonu, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da se nada da će američke diplomate i dalje imati pristup Gerškoviču.

"Bilo je dobro vidjeti ga danas i želimo da osiguramo da možemo da nastavimo to da radimo", rekao je Kirbi.

Prema sudskim dokumentima, Gerškovič će u utorak podnijeti žalbu na hapšenje i pritvor u najozloglašenijem moskovskom zatvoru po optužbama za špijunažu.

Ruska Federalna bezbjednosna služba (FSB) saopštila je 30. marta da je Gerškoviča uhapsila u Jekaterinburgu i optužila ga za špijuniranje zato što je, kako je navedeno, prikupljao državne tajne o vojno-industrijskom kompleksu.

Gerškovič, prvi američki novinar pritvoren u Rusiji po optužbama za špijunažu od Hladnog rata, Vol strit žurnal i američki zvaničnici odbacili su optužbe.

Prema sudskim dokumentima, okružni sud će u utorak saslušati žalbu koju je Gerškovič podnio zbog odluke da bude u pritvoru do okončanja istrage, prenosi agencija Rojters.

Sudski pretres je u suštini proceduralan - neće se raspravljati o sadržaju optužbi s obzirom na to da istražitelji i dalje utvrđuju detalje slučaja.

Gerškovič, sin Jevreja rođenih u bivšem Sovjetskom Savezu koji su na Zapad prebjegli 1979. godine, uhapšen je 29. marta ubrzo po dolasku u Jekaterinburg.

Prebačen je u zatvor Lefortovo, kojim je za vrijeme Sovjetskog Saveza upravljao KGB. U njemu se obično drže osumnjičeni za špijuniranje i druga teška krivična djela.

Iz Kremlja je saopšteno da je Gerškovič špijunirao "pod plaštom" novinarstva, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prenio američkim zvaničnicima da je novinar uhvaćen na djelu dok je pokušavao da prikupi državne tajne.

SAD su prošlog ponedeljka utvrdila je da Rusija "nepravedno pritvorila" Gerškoviča, što je u suštini poruka da Vašington smatra da su optužbe o špijunaži lažne i da je slučaj politički motivisan.

SAD i više od 40 zemalja su u zajedničkom saopštenju naveli da su duboko zabrinuti zbog pritvaranja Greškoviča i protestovali zbog napora Moskve "da ograniči i zastraši medije".

U saopštenju, koje je novinarima u Ujedinjenim nacijama pročitala američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild se navodi:

"Pozivamo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koji su pritvoreni po političkoj osnovi i da prekinu sa drakonskim gušenjem slobode govora, uključujući i protiv pripadnika medija".

Na pitanje novinara o saopštenju, ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzija je kratko prokomentarisao da "samo sud može da odluči" da li je Gerškovič kriv, dok je njegov zamjenik tvitovao:

"Ovako izgleda miješanje u unutrašnja pitanja".

XS
SM
MD
LG