Linkovi

Američki ambasador u Rusiji podneo ostavku


Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen, Moskva, 27. jun 2018.
Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen, Moskva, 27. jun 2018.

Američki ambasador u Rusiji Džon Hantsmen podneo je ostavku posle dve godine na tom položaju koje je, kako je saopštio, obeležilo istorijski teško vreme u odnosima dve zemlje.

Hantsmen planira da se vrati u Jutu, gde bi mogao ponovo da se kandiduje za guvernera te savezne države.

Hantsmen, republikanac, položaj guvernera Jute je napustio 2009. godine, tokom drugog mandata, kada ga je tadašnji predsednik Barak Obama imenovao za ambasadora u Kini.

Bio je i predsednički kandidat 2011. godine, dok ga je predsednik Donald Tramp 2017. godine imenovao za ambasadora u Rusiji, za vreme istage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

U pismu ostavke, koje je prvo objavio dnevnik Solt lejk tribjun, Hantsmen je rekao da je bio počašćen poverenjem koje mu je Tramp ukazao za vreme "istorijski teškog perioda u odnosima dve zemlje", tokom kojeg je proteran deo osoblja iz američke ambasade.

Takođe je pozvao SAD da osiguraju da Rusija odgovara za ponašanje koje preti američkim saveznicima. Naglasio je i da odlazi da bi proveo više vremena sa porodicom. Očekuje se da će položaj ambasadora zvanično napustiti 3. oktobra.

U Rusiji, državna novinska agencija Tas citirala je neimenovanog portparola u Ministarstvu spoljnih poslova koji je naveo da je Hantsmen profesionalac, ali da je zbog unutrašnje političke situacije u SAD "bilo nemoguće u potpunosti razviti bilateralne odnose".

XS
SM
MD
LG