Linkovi

Putin pisao Trampu: Moskva je otvorena za dijalog


Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u novogodišnjem pismu američkom kolegi Donaldu Trampu da je Moskva spremna za dijalog "o sveobuvatnoj agendi", saopšteno je iz Kremlja.

Tramp je krajem novembra otkazao planirani sastanak sa Putinom na marginama samita G20 u Argentini, navodeći kao razlog odluku ruskih snaga da zaplene brodove ukrajinske mornarice u Crnom moru.

Predsednici SAD i Rusije takođe se nisu sastali u Parizu, tokom ceremonije kojom je obeležena stogodišnjica okončanja Prvog svetskog rata. Tramp i Putin su jedini samit održali u Helsinkiju u julu.

"Vladimir Putin naglasio je da su odnosi dve zemlje najvažniji faktor za obezbeđivanje strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti. Potvrdio je da je Rusija otvorena za dijalog sa SAD", navodi se u saopštenju Kremlja.

Moskva je navela da je planirano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma, jedno od ključnih pitanja o kojima želi da razgovara sa Vašingtonom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je sada na Sjedinjenim Državama da odluče da li će biti novog sastanka dvojice lidera 2019. godine, prenela je novinska agencija TASS.

XS
SM
MD
LG