Linkovi

Džon Hantsmen kandidat za ambasadora u Rusiji


Džon Hantsmen, bivši ambasador u Kini i bivši guverner Jute
Džon Hantsmen, bivši ambasador u Kini i bivši guverner Jute

Američki mediji prenose da će Džon Hantsmen, bivši ambasador u Kini za vreme Obamine administracije, biti imenovan za američkog ambasadora u Rusiji.

Izvori bliski Beloj kući naveli su da je Hantsmen prihvatio ponudu predsednika Donalda Trampa da obavlja tu funkciju. Hantsmen, republikanac, bio je guverner savezne države Jute od 2005. do 2009. godine, pre nego što je podneo ostavku da bi preuzeo dužnost ambasadora u Kini. Na kratko se kandidovao za predsednika 2012. godine, dok je za vreme predsednika Džordža Buša starijeg bio ambasador u Singapuru.

Odluka o imenovanju Hantsmena doneta je u svetlu zaoštravanja odnosa Vašingtona i Moskve. Američke obaveštajne agencije optužile su Rusiju da je hakovala kompjutere Demokratskog nacionalnog komiteta i objavila brojne mejlove da bi pomogla Trampu da porazi Hilari Klinton na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

U središtu kontroverze našla se nova američka administracija, naročito posle navoda da su se ključni predsednikovi saradnici možda sastali sa ruskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje.

XS
SM
MD
LG