Linkovi

Američke aviokompanije privremeno prizemljuju avione Boing 737 MAX


ARHIVA: Boing 737 MAX sleće na aerodrom u Njujorku
ARHIVA: Boing 737 MAX sleće na aerodrom u Njujorku

Američke aviokompanije privremeno su prizemljile desetine aviona 737 MAX nakon što je Boing zatražio od 16 avioprevoznika da reše problem sa električnim sistemom u letelicama tog tipa.

Američka Federalna uprava za aviosaobraćaj (FAA) saopštila je da je Boing kasno u četvrtak obavestio tu agenciju o svojoj preporuci da se prizemlje pojedini avioni da bi se rešio problem u proizvodnji koji bi mogao da utiče na rad jedne komponente električnog sistema.

Uprava je navela da je kontaktu sa aviokompanijama i proizvođačem i da će se pobrinuti da problem bude rešen.

Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da problem pogađa oko 90 aviona globalno. Boing je saopštio aviokompanijama da bi popravka mogla da traje nekoliko sati ili dana.

Avioni 737 MAX ponovo su poleteli u novembru prošle godine nakon bezbednosne zabrane od 20 meseci uvedene posle dve avionske nesreće u kojima je poginulo 346 osoba.

Kompanija "Sautvest erlajnz" u petak je uklonila 30 aviona MAX iz reda letenja, dok je "Amerikan erlajnz" prizemljio 17 od 41 letelice tog tipa, a "Junajted erlajnz" 16 od 30.

Boing je u saopštenju naveo da od 16 avioprevoznika, koji imaju avione MAX u svojim flotama, zatražio da provere da li je "dovoljno uzemljena jedna komponenta električnog sistema".

Portparolka kompanije navela je da problem nije povezan sa ključnim bezbednosnim sistemom (MCAS) koji se u dovodi u vezu sa padom avona u Etiopiji i Indoneziji 2019. godine.

Direktor kompanije "Amerikan erlajnz" Dejvid Sejmur naveo je u dopisu zaposlenima, u koji je agencija Rojters imala uvid, da je Boing utvrdio da je "problem povezan sa promenom napravljenom u procesu instalacije nakon što je isporučena naša poslednja letelica pre prizemljenja flote u martu 2019. godine".

Kompanija nije navela kada bi prizemljeni avioni ponovo mogli da polete.

Analitičar Ričard Abulafia rekao je da još nije jasno kakve će biti posledice novog problema.

"Ako je neka greška, to je onda lažna uzbuna ili nešto što se lako može proveriti za dan, dva, i brzo će biti zaboravljeno. Međutim, s obzirom na to da je samo reč o nekim avionima, a ne svim letelicama MAX, to verovatno nije povezano sa dizajnom", naveo je Abulafia.

XS
SM
MD
LG