Linkovi

Vučić: Srbija mora da dobije garancije da će 2025. da uđe u EU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ukoliko se želi rešenje za neke od istorijskih sukoba, to mora da se rešava kroz velike pakete u pregovorima koji se odvijaju pod okriljem EU, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za agenciju Rojters.

Dolaženje do rešenja kosovskog problema zahteva da se u sveobuhvatnom paketu nađu ne samo odnosi Srba i Albanaca na Kosovu, već i rešavanje evropskog puta i daljeg napretka ekonomije, objasnio je Vučić i dodao da su izbori za evropski parlament jedna od stvari koja neće omogućiti lakše dolaženje do sporazuma između Srba i Albanaca:

"Mnoge evropske zemlje imaju problema u svom javnom mnenju sa desničarskim pokretima. Ukoliko bismo mi postigli bilo kakav sporazum, Beograd i Priština, nedvosmisleno je da bi Srbija morala da dobije jasne garantije za ulazak u članstvo u EU 2025. godine. Mislite li da bi to građani svih zemalja država članica voleli da čuju u izbornoj kampanji. I da bi to svi političari mnogih država članica želeli da čuju? Ne bih se kladio u to", rekao je Vučić.

U intervjuu agenciji Rojters Vučić je istakao da mnogo razlika deli Beograd i Prištinu, ali kako je rekao, mnogo toga deli i ljude koji o tome odlučuju. Po njegovim rečima, kosovski problem je odavno prestao da bude pitanje za one koji od toga treba da imaju najviše koristi, a to su Srbi i Albanci:

"Pitanje koje se zaista ne tiče nikog trećeg - očigledno je da se tiče celog sveta. I ja sam zato uvek Albancima govorio da je bolje da se mi dogovorimo, nego da se svi drugi dogovaraju preko naših grbača. Jer, koliko god da bude težak i loš sporazum za obe strane, ako se mi dogovaramo između sebe, biće mnogo bolji nego da mi ne dogovorimo ništa, pa da se drugi dogovaraju preko naših leđa", istakao je Vučić.

Vučić je rekao i Srbija i Kosovo nisu blizu postizanja sporazuma, ali i da smatra da je lekovito, dobro i važno da se razgovara o svemu.

XS
SM
MD
LG