Linkovi

Kocijančić: Srbija treba da ispuni kriterijume EU, ne da dobije garancije


Arhiva - Maja Kocijančič
Arhiva - Maja Kocijančič

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič reagovala je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u intervjuu Rojtersu rekao da bi u slučaju postizanja sporazuma s Prištinom "Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će biti članica Unije 2025", rekavši da Srbija mora da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Kocijančić je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekla da Evropska komisija Strategijom za Zapadni Balkan "opredelila indikativni datum", ali da je “ključ u rukama Srbije i da je Srbija ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja".

Predsednik Vučić u intervjuu nije naveo na koje garancije tačno misli i da li bi ti uslovi podrazumevali dijalog sa Prištinom i sve češćim pominjanjem razgraničenja, kojem se EU političari uglavnom protive.

Datum sledećeg susreta najviših predstavnika Beograda i Prištine još nije poznat, izjavila je Kocijančič.

"Ne mogu sada da vam saopštim datum sledećeg susreta na najvišem nivou, to ću uraditi čim bude moguće", rekla je na redovnoj konferenciji za novinare u sedištu Evropske komisije.

Upitana da li bi EU prihvatila sporazum po kome bi se menjale granice Kosova i Srbije, ona je rekla da nema komentar.

"Sporazuma još nema i neću to komentarisati. Rad na sporazumu se nastavlja", kazala je Kocijančič.

XS
SM
MD
LG