Linkovi

Jonanes Han u Skoplju: U oktobru zeleno svetlo za pregovore Severne Makedonije


Evropski komesar za proširenje Johanes Han počeo je danas posetu regionu, Foto: VOA
Evropski komesar za proširenje Johanes Han počeo je danas posetu regionu, Foto: VOA

Evropski komesar za susedsku politiku i politiku proširenja Johanes Han izjavio je danas u Skoplju da "veruje" da će u oktobru Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Kako prenosi agencija Makfaks, Han je, na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevom pohvalio Severnu Makedoniju za sprovedene reforme, konstatujući da je zemlja na pravom putu evroatlantskih integracija.

On je istakao da je zeleno svetlo očekivano u junu i dodao da je Severna Makedonija učinila mnogo i da je postala pozitivan primer u regionu i "sada treba sprovoditi reforme", ocenio je Han.

Nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje su strateški ciljevi. To nije važno samo zbog EU, već zbog same zemlje i njenih građana, konstatovao je Han, koji je pozdravio kooperativnost opozicije.

Zaev je izneo očekivanje da će do kraja oktobra biti usvojeni neophodni reformski zakoni kako niko iz EU ne bi mogao da ima argumente i dovede u pitanje proces evropskih integracija zemlje.

Posle Makedonije, evropski komesar Johanes Han danas stižu u dvodnevnu posetu Beogradu i tom prilikom će se, kako je najavljeno, sastati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

XS
SM
MD
LG