Linkovi

Novi život porodica militanata iz Sirije na Kosovu


Jedna od majki sa detetom u Pritvornom centru za strance (Foto: AP TV screenshot)
Jedna od majki sa detetom u Pritvornom centru za strance (Foto: AP TV screenshot)

Pritvorni centar za strance u mestu Vrani Dol, na pola sata vožnje od prestonice Kosova Prištine, novi je privremeni dom za sto deset državljana Kosova koji su vraćeni na teritoriju te zemlje iz Sirije. Uz četvoro boraca, koji su prebačeni u pritvor zbog sumnje da su pripadali terorističkim organizacijama, u centru trenutno žive trideset dve žene i sedamdeset četvoro dece.

U pokušaju integracije u kosovsko društvo majkama i deci pružena je prilika za učenje i igru. Među najmlađima najpopularniji su fudbal i gimnastika.

Među najmlađima najpopularniji su fudbal i gimnastika
Među najmlađima najpopularniji su fudbal i gimnastika

Štićenicima kampa su, za sada, odobreni kratkotrajni susreti sa članovima porodica koje su napustili otišavši u Siriju. Veze među njima su bile prekinute i po nekoliko godina.

Tako, Hidajete Delia svoju sestru Dafinu nije videla punih šest godina. Dvadeset trogodišnja Dafina se na Kosovo vratila u noći između prošlog petka i subote – sa svoje dvoje dece. Sa sestrom se susrela posle višesatnog čekanja na kapiji Pritvornog centra.

"Moja sestra je prevarena kada je imala sedamnaest godina. Otišla je tamo. Ima sina I ćerku. Vratila se i jako smo srećni. Vratila se i jako smo srećni. Ne znam kako bih vam opisala osećaj zbog toga što je ponovo sa nama. Jednostavno ne znam", kaže Hidajete Delia.

Kosovski privremeni dom porodica sirijskih militanata
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

O životu svoje sestre u Siriji gotovo da nema nikakvih informacija.

"Ne znam. Ništa ne znam o sestrinom suprugu. Jedino znam da je ubijen. I ništa više", kaže ona.

​I druge porodice su takođe čekale pred centrom da se sretnu sa svojim najbližima koji su iz Sirije vraćeni uz pomoć Sjedinjenih Država.

Od eskalacije krize na području Bliskog istoka 2012, prema zvaničnim podacima, više od 400 građana Kosova pridružilo se militantnim grupama u Siriji i Iraku.

Kosovske vlasti tvrde da takvih slučajeva nije bilo u prethodne tri godine. Na Kosovu je do sada podignuto 119 optužnica protiv osoba koje su se kao strani borci pridružili islamističkim militantima u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG