Linkovi

Afrička unija, UN i Dalaj Lama reagovali zbog smrti Džordža Flojda


"Afrička unija još jednom odbacuje diskriminativnu praksu protiv crnačkih građana SAD", poručila je Komisija Afričke unije.
"Afrička unija još jednom odbacuje diskriminativnu praksu protiv crnačkih građana SAD", poručila je Komisija Afričke unije.

Svetski lideri izrazili su osude zbog smrti Afromerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom hapšenja u Mineapolisu. Hapšenje je snimio jedan prolaznik, a na snimku se vidi kao policajac, belac, kleči na Flojdovom vratu dok ga uhapšeni crnac moli da ga pusti da diše. Flojdova smrt izazvala je proteste širom Sjedinjenih Država, a u petak je policajac priveden i optužen za ubistvo trećeg stepena.

Komisija Afričke unije u petak je objavila odlučno javno saopštenje o unutrašnjim događajima u Sjedinjenim Državama, što je neoubičajeno. Predsedavajući Komisije Afričke unije, Musa Faki Mahamat, "snažno je osudio" ponašanje policije u slučaju Džordža Flojda i izrazio "najdublje saučešće njegovoj porodici i prijateljima".

"Nastavak diskriminatorske prakse"

Pozivajući se na rezoluciju Organizacije Afričkog jedinstva iz 1964. godine o rasnoj diskriminaciji u Sjedinjenim Državama, komisija je naglasila da "Afrička unija još jednom odbacuje diskriminativnu praksu protiv crnačkih građana SAD."

Komesarka UN za ljudska prava, Mišel Bašelet, takođe je osudila okolnosti Flinove smrti, za koju je rekla da je "najnovije u dugom nizu ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca od strane američkih policajaca i građana."

“Užasnuta sam što moram da dodam ime Džordža Flojda imenima Briane Tejlor, Erika Garnera, Majkla Brauna i mnogih drugih nenaoružanih Afroamerikanaca koji su proteklih godina stradali od ruku policajaca - kao i ljudi kao što su Amad Arberi i Trejvon Martin koje su ubili naoružani građani", izjavila je. Šefica UN za ljudska prava pozvala je američke vlasti da preduzmu ozbiljne korake da zaustave takva ubistva i obezbede pravdu.

Neophodno sprečavanje

“Procedure moraju da se promene, sistemi prevencije da se uspostave a iznad svega, svi policajci koji pribegavaju prekomernoj upotrebi sile moraju da budu optuženi i osuđeni za počinjene zločine", poručila je Bašelet.

Demonstranti protestuju zbog smrti Džordža Flojda u centru američke prestonioce, 29. maja 2020.
Demonstranti protestuju zbog smrti Džordža Flojda u centru američke prestonioce, 29. maja 2020.

Duhovni vođa Tibeta, Dalaj Lama, rekao je da je video snimak Flojda kako leži na zemlji dok mu policajac kleči za vratom.

"Zbog diskriminacije i rasizma se čine takve stvari", rekao je Dalaj Lama u obraćanju preko interneta, posvećenom saosećanju. "Vidimo u medijima priče o diskriminaciji na osnovu boje kože ili religije ovih dana, i onda se dogodi ubistvo zbog toga a postoje neki koji se i ponose time što mogu da ubiju nekoga", ocenio je tibetanski duhovni poglavar.

XS
SM
MD
LG