Linkovi

Brnabić i Abazović: Novi list u odnosima Srbije i Crne Gore


Predsednica tehničke Vlade Ana Brnabić priredila je svečani doček premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću (Fonet)
Predsednica tehničke Vlade Ana Brnabić priredila je svečani doček premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću (Fonet)

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora žele da resetuju odnose i okrenu novi list, poručili su premijeri dve zemlje Ana Brnabić i Dritan Abazović, koji je u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. U obraćanju medijima, dvoje premijera su rekli da postoji obostrana volja da se reše neka otvorena pitanja, ali nisu dali detalje kako će se ona rešavati. Abazović je potvrdio da će se u Beogradu sresti i sa patrijarhom Porfirijem, nakon što je na sajtu Vlade Crne Gore objavljena radna verzija Temeljnog ugovora sa SPC.

Abazović je u sredu ujutru dočekan ispred Palate Srbija, uz intoniranje himne dve zemlje i gardu.

Usledio je sastanak sa Anom Brnabić, a sastale su se i ministarske delegacije. U Beograd su sa Abazovićem doputovali ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović koji su se sastali se srpskim kolegama Branislavom Nedimovićem, Sinišom Malim i Irenom Vujović.

"Resetovanje odnosa"

Predsednica tehničke Vlade Srbije je zahvalila crnogorskom premijeru što je "prihvatio njen poziv i došao u Srbiju".

"Ova poseta nam je iznimno važna, nadam se da ćemo ovom posetom uspeti da resetujemo odnose Srbije i Crne Gore i uđemo u eru najboljih mogućih odnosa. Jer, kao što ste i Vi govorili, nemamo bliže od Srbije i Crne Gore, i ekonomski, i politički, i naših građana. A nekako se u poslednjih nekoliko godina nakupilo dosta otvorenih pitanja. Uveravam vas da ćemo u Srbiji biti otvoreni da rešavamo ta pitanja i unapređujemo naše odnose".

Brnabić je rekla da su razgovori bili konkretni i uspešni i da mogu odmah da unaprede neke odnose, posebno u oblasti poslovanja.

"Već 12 godina između Crne Gore i Srbije ne postoji platni promet, on sada ide preko stranih banaka, što povećava troškove poslovanja i čini ih komplikovanijim. To je tema koju će rešavati naše centralne banke".

Brnabić je rekla da su tri najvažnije teme bile hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje i proširivanje saradnje u tim oblastima. Ona je zahvalila zahvalila Dritanu Abazoviću što je "otvoren i zaintereasovan za inicijativu Otvoreni Balkan" i pozvala ga da se priključi toj inicijativi.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović ispred Palate Srbija (Fonet)
Premijer Crne Gore Dritan Abazović ispred Palate Srbija (Fonet)

"Novi list"

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kaže da mu je zadovoljstvo što je prva regionalna poseta Vlade Crne Gore realizovana u Beogradu.

"Mi smo danas ovde da okrenemo novi list, da pogidnemo naše političke i generalne odnose na najviši nivo. To je politika naše Vlade i biće ista prema svim komšijama. Mislim da je zbog istorijske povezanosti neprirodno da imamo šumove u komunikaciji. Ovde počinje novi ciklus, spremni smo da otvorenim pitanjima pristupmo na odgovoran način i zatvaramo ih u interesu građana".

Abazović je kazao da se dominantno govorilo o ekonomskim temama, energetici, infrastrukturi.

"Dobili smo uveravanja oko isporuke hrane, Crna Gora je uvoznik, da će se dešavati bez ikakvih restrikcija...Naravno, to se odnosi i na energente ako dođe do poremećaja na jesen ili na zimu".

Razgovor delegacija Srbije i Crne Gore (Fonet)
Razgovor delegacija Srbije i Crne Gore (Fonet)

Crnogorski premijer je obraćanje zaključio porukom da Srbija u Crnoj Gori ima "velikog prijatelja".

"Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način, moramo preuzeti odgovornost za bolje relacije u regionu, svi tome treba damo doprinos. Mi ćemo, kao Vlada Crne Gore dati doprinos i da Zapadni Balkan više ne bude prepoznat kao problematična regija, već regija koja daje primat ekonomskiim temama, u odnosu na prošlost. Prošlost ne možemo da promenimo, jedino što možemo da promenimo je budućnost".

Razgovori o otvorenim pitanjima, bez detalja o njihovom rešavanju

Predsednica tehničke Vlade Srbije je rekla da je pokrenuto pitanje u vezi sa ambasadorima, budući da dve zemlje nemaju diplomatske predstavnike. Ana Brnabić veruje da je to "stvar koja može lako da se reši".

"Mi treba da imamo ambasadore, važno je i za ove ekonomske teme i ja očekujem da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu", rekao je Dritan Abazović.

Abazović i Brnabić su preneli da su razgovarali i o zadržavanju crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, ali nisu izneli detalje.

Prema rečima Abazovića, razgovaralo se i o izručenju bivšeg crnogorskog predsednika Svetozara Marovića, kojeg Crna Gora potražuje.

"Ne možemo sve da rešimo na jednom sastanku, to je pitanje koje treba da se reši, ali možda ne može odmah. Nismo došli da pritiskamo Vladu Srbije, nego da rešimo pitanja koja možemo da rešimo danas, a ona koja ne možemo danas, da rešimo u narednom periodu".

Brnabić je rekla da se nadležni organi u Srbiji bave pitanje izručenjem Svetozara Marovića.

Abazović o Temeljnom ugovoru: Ja sam premijer sekularne države

Uoči dolaska Abazovića u Beograd, Vlada Crne Gore objavila je radnu verziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kojim se definišu imovinsko-pravni odnosi Podgorice i SPC.

Na sajtu se navodi da je reč o verziji koju su uskladile Vlada i SPC, te da ide po redovnoj proceduri dalje radnim telima. Nacrtu, koji ima 20 tačaka, usprotivila se crnogorska SDP koja podržava Abazovićevu manjinsku Vladu i ocenila da "ukoliko Vlada prihvati ovakvo služenje tuđim interesima, time jasno pokazuje da ne namjerava biti evropska nego poslušnička, pa očigledno dolazi vrijeme da se mandat vrati građanima”.

Crnogorski premijer je na konferenciji za novinare u Beogradu, u vezi sa Temeljnim ugovorom, rekao da je "premijer koji vodi sekularnu državu i da će sve verske zajednice imati jednak tretman".

"Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno rešavamo u skladu sa Ustavom. Predtavnici DPS-a i SDP-a su bili upoznati sa tekstom i nisu imali primedbe na normativni deo. Neću saopštavati detalje za ovom govornicom, to nije ovde tema, ali ako budu hteli da iznesu primedbe nema problema. Vodim se državnim interesima, ne partijskim, odnosi se i na stranku koju vodim. Želja građana Crne Gore je da se to pitanje reši".

Abazović je potvrdio da će se u četvrtak videti i sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Vučić: Početak jedne uspešne saradnje

Premijer Crne Gore sastao se i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je posle sastanka rekao da su razgovarali o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, investicijama, poljoprivredi, snabdevanju hranom.

"Sva velika politička pitanja koja su nas ponekad razdvajala, danas sam o njima govorili i verujem neka uspeli i da razrešimo. Verujem da je ovo samo početak jedne uspešne saradnje".

Crnogorski premijer je kazao da je sa Vučićem imao "konstruktivni sastanak" gde su potencirane teme regionalne saradnje.

Abazović je rekao da je "na njegov upit, Vučić rešio još jedno pitanje koje se tiče poslanika u Skupštini Crne Gore".

"Pozvao je ministra unutrašnjih poslova i zamolio da se praksa koja je postojala da će od 1. jula svi građani Crne Gore - ovde računam poslanike, političare, predstavnike Vlade, moći da ulaze u Srbiju kako dolikuje, bez ikakvih restrikcija".

Abazović je rekao da se "nastavljaju lepe, pozitivne vibracije tokom posete Srbiji i da ne postoji pitanje koje se u ovako dobrom duhu ne može rešiti".

Crnogoski premijer će se, prema najavi, tokom dana sastati i sa predsednikom starog saziva Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

XS
SM
MD
LG