Linkovi

Najmanje šest osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici


Crna Gora
Crna Gora

Crnogorski istražni organi tragaju za najmanje šest lica koja su učestvovala u iskopavanju tunela do depoa u zgradi Višeg suda u Podgorici, saopšteno je nakon sjednice Biroa za operativnu koordinaciju.

U saopštenju nakon sjednice, kojom je rukovodio ministar pravde i koordinator Biroa Marko Kovač, a kojoj su pored članova Biroa, po pozivu prisustvovali predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, navedeno je da se radi o "najznačajnijem i najopasnijem udaru na institucije države i pravosudni sistem".

"Zaključeno je da je riječ o aktivnostima sa visokim nivom organizacije i profesionalizma, koja je podrazumijevala učešće većeg broja lica različite profilacije", navedeno je u saopštenju, uz napomenu da se preduzimaju" i aktivnosti na pronalaženju nalogodavaca ovog kriminalnog poduhvata".

Porparolka policije Marija Žugić rekla je za Glas Amerike da za sada nema informacija o novim detaljima iz istrage o tunelu koji vodi od sudskog depoa do 30-tak metara udaljenog stana u zgradi preko puta Višeg suda u samom centru Podgorice.

U depou Višeg suda, u kojem nakon pronalaska tunela - prema riječima njegovog predsjednika Savića - “gotovo ništa ne nedostaje”, čuvan je, pored sudskih spisa, dokazni materijal sa suđenja, uključujući tone zaplijenjene droge, kao i drugih dokumenata i predmeta.

Istraga o tunelu ispod zgrade suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je u srijedu da vjeruje u uspjeh istrage o kopanju tunela koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici. Dodao je da to nije moglo biti urađeno bez pomagača unutar suda.

“Mislim da smo na dobrom tragu da istraga pokaže svoj uspjeh. Sve ekipe su tu. Mafija, koliko god bila snažna finansijski i imala podršku unutar institucija sistema, uključujući i sudstvo, neće pobijediti državu”, poručio je Abazović.

Abazović je ocijenio da se “ne može ni zamisliti koliko je narko kartel u Crnoj Gori involviran u sistem”.

“Smatram da su u mnogome desetkovani i da su ovo potezi očajnika s ciljem da se dekontaminira dokazni materijal. Mislim da je ova namjera oko obijanja depoa osujećena”, kazao je on.

Viši i Vrhovni sud: Olako iznošenje optužbi bez dokaza, članovi Vlade neovlašćeno bili u zgradi suda u toku uviđaja

Odgovarajući na novinarska pitanja, Abazović je rekao da će tražiti odgovornost nakon što institucije odrade svoj posao.

“Mislim da ovo nije moglo da se obavi bez pomagača unutar Višeg suda”, naveo je on i dodao da je “kopanje tunela počelo kada i renoviranje suda”.

"Radovi su počeli krajem jula, početkom avgusta. Trebalo je da počnu u maju, kasnile su te procedure. To se poklapa. Čini se da su i oni (koji su kopali tunel) počeli paralelno”, naveo je Abazović.

Na ovakve Abazovićeve riječi stigle su oštre kritike iz pravosuđa.

Viši sud i Vrhovni sud Crne Gore saopštili su da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera, te da su Abazovićevi navodi proizvoljni i neutemeljeni:

"Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti”.

U saopštenju se navodi da su "upravo zaposleni u sudu otkrili šta se desilo i to nakon izvršenog uviđaja”, uz napomenu da "uprkos tome, oni se targetiraju kao saučesnici izvršilaca, a predsjednik institucije koja zapravo snosi posledice propusta drugih državnih organa poziva se na odgovornost".

Oni su podsjetili da je upravo predsjednik Višeg suda u Podgorici Savić u više navrata apelovao i iznosio u javnost činjenicu šta se sve skladišti u depou Višeg suda, te da stoga depo ne bi trebalo da se nalazi u ovoj zgradi:

"Nažalost, trebalo je da se dogodi nešto ovako, pa da nadležne institucije konačno čuju sve ove apele i shvate da se podhitno mora naći rješenje ovog problema."

Takođe, Vrhovni sud Crne Gore je naveo da su predsjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici u službenim prostorijama suda boravili “bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja”, te da je propisima "zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja".

Reagujući na tvrdnje Vrhovnog suda o neovlašćenoj posjeti, Abazović je za RTCG izjavio da su on i drugi članovi Vlade odobrenje za obilazak depoa dobili upravo od predsjednika suda Borisa Savića.

Takođe je naveo da je problematično što Viši sud u depou nije imao video nadzor, dodajući da je iz depoa nestalo više predmeta, uključujući i oružje, što iz suda do sada nije potvrđeno.

Vučković: Bezbjednost sudova na vrlo niskom nivou, država da targetira odgovorne

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković ocijenila je u srijedu da je “bezbjednost u pojedinim zgradama sudstva na vrlo niskom nivou”.

Vučković je rekla da je, poslije dešavanja sa otkrivanjem tunela do Višeg suda, pod okriljem Uprave policije i Ministarstva pravde, formiran radni tim za bezbjednost tih objekata.

“Što se tiče bezbjednosti zgrada sudstva, Uprava policije i Ministarstvo pravde formirali su, pod okriljem policije, radni tim za bezbjednost zgrada”, rekla je Vučković.

Prema njenim riječima, predsjednik Višeg suda Savić dao je u utorak sve potrebne informacije, navodeći da više podataka ne bi trebalo saopštavati u interesu istrage.

Ona je dodala da se ne bi izjašnjavala o eventualnoj odgovornosti za probijanje tunela unutar sudstva i podsjetila da je nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak izviđaja: “Državni organi moraju da targetiraju onoga ko je odgovoran”.

Obijen depo Višeg suda u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić nazvala je probijanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda “udarom na sistem”, i pozvala državne organe na brz i efikasan odgovor.

Pavličić je navela da ostaje da se nagađa što je sve moglo da se desi, i dodala da se ne slaže sa nekim izjavama čelnika pravosuđa da nedostatak dokaznog materijala ne mora da znači ugrožavanje određenog postupka.

Ona je istakla da taj događaj “itekako može da utiče na ugrožavanje postupaka” jer se “tamo nalaze i dokazi od predmeta gdje su optužnice već potvrđene i u toku, a i predmeti koji su okončani mogu biti od Ustavnog suda vraćeni na ponovni postupak i suđenje”.

“Ko je došao na ideju da pravi tunele u srcu Podgorice, gdje je sa svake strane video i fizički nadzor, mora imati duboko uporište u određenoj organizaciji i moraju oni koji su za to zaduženi da nam daju odgovor. Da li ima propusta i čiji su prospusti, mora da se utvrdi”, kazala je Pavličić, dodajući da je Viši sud na ovaj način itekako ugrožen.

Za petak je zakazana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore

XS
SM
MD
LG