Linkovi

Harviju Vajnstinu poništena osuđujuća presuda zbog silovanja


ARHIVA - Harvi Vajnstin tokom suđenja u Los Anđelesu oktobra 2022. (REUTERS/Etienne Laurent)
ARHIVA - Harvi Vajnstin tokom suđenja u Los Anđelesu oktobra 2022. (REUTERS/Etienne Laurent)

Apelacioni sud poništio je osuđujuću presudu nekadašnjem holivudskom filmskom mogulu i producentu Harviju Vajnstinu po optužbama za silovanja.

Bio je osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Utvrđeno je da je sudija koji je vodio postupak protiv Vajnstina 2020. napravio proceduralnu grešku time što odobrio pozivanje svedokinja čiji navodi nisu bili obuhvaćeni optužnicom. To znači da nisu bile deo procesa koji se vodio protiv nekadašnjeg moćnog holivudskog filmskog producenta.

Zaključili smo da je prvostepeni sud pogrešio kada je uvažio svedočenje o navodnim ranijim seksualnim prestupima počinjenim nad osobama koje nisu obuhvaćene optužnicom. Pravni lek za ove greške bi bilo novo suđenje”, navodi se u odluci sudija Apelacionog suda.

Reakcije na sudsku odluku

Vajnstinov advokat Artur Ejdala izjavio je da je odluka njujorškog Apelacionog suda važna za sve američke građane.

"Presuda nije samo pobeda Harvija Vajnštajna, već je pobeda svakog građanina ove zemlje koji je optužen za zločin. Bez obzira koliko bili popularni ili nepopularni, sud je nedvosmisleno ukazao da svi imaju pravo zaštitu američkog i Ustava države Njujork", rekao je Ejdala.

Emili Tatl, portparolka Okružnog tužioca Alvina Brega, ukazala je da će biti učinjeno sve da se sprovede ponovno suđenje.

Ostajemo nepokolebljivi u podršci žrtvama seksualnog napada”, saopštila je Tatl.

Dalgas Vigdor, pravni zastupnik devet osoba koje su Vajnstina optužile za seksualne prestupe, odluku o poništavanju presude vidi kao veliki korak unazad.

"Sudovi rutinski prihvataju dokaze o drugim radnjama koje se ne nalaze na optužnici - kada poroti pomažu da razumeju pitanja u vezi sa namerom i načinima na koje je optuženi postupao. Poništavanje presude je tragično jer će žrtve morati ponovo da učestvuju u suđenju", ocenio je Vigdor.

Vajnstin ostaje u pritvoru

Harvi Vajnstin (72) nalazi se na odsluženju zatvorske kazne nakon što je osuđen za krivična dela silovanja. Ostaće u pritvoru jer je 2022. u Los Anđelesu za još jedno silovanje osuđen na kaznu od šesnaest (16) godina zatvora.

Osuđujuća presuda, doneta pre četiri godine, smatrana je prekretnicom u borbi protiv zlostavljanja žena u filmskoj i drugim industrijama.

Producent "Petparačkih priča", "Zaljubljenog Šekspira" i mnogih drugih uspešnih filmova bio je osuđen u eri pokreta #metoo – kada su tokom 2020. brojne žene javno istupile optužujući desetine moćnih muškaraca za seksualne prestupe.

U tom trenutku Vajnstina je više od osamdeset žena optužilo za seksualne prestupe počinjene nekoliko decenija unazad.

On međutim, tvrdoglavo brani svoju nevinost – tvrdeći da je u svakom od slučajeva postojala saglasnost druge strane.

Kaznu služi u zatvoru Mohavk u saveznoj državi Njujork.

XS
SM
MD
LG