Linkovi

Britanski sud dozvolio podizanje optužnice za nepristojni napad protiv Harvija Vajnstina


ARHIVA: Filmski producent Harvi Vajnstin izlazi iz sudnice na Menhetnu prvog dana suđenja za seksualni napad, 6. januara 2020.
ARHIVA: Filmski producent Harvi Vajnstin izlazi iz sudnice na Menhetnu prvog dana suđenja za seksualni napad, 6. januara 2020.

Britanski tužioci dozvolili su podizanje optužnica protiv bivšeg holivudskog filmskog producenta Harvija Vajnstina na osnovu dve tačke optužnice za nepristojni napad na jednu ženu pre 26 godina.

"Podizanje tužbe protiv 70-godišnjeg Harvija Vajnstina je dozvoljeno posle razmatranja dokaza koje je u svojoj istrazi prikupila policija u Londonu", saopštila je Rozmari Ejnsli, šefica odeljenja za specijalne zločine Kraljevskog tužilaštva.

Tužilaštvo je saopštilo da se navodni napad dogodio u avgustu 1996. u Londonu. Optužba se odnosi na ženu koja je sada u svojim 50-im godinama.

Vajnstin trenutno služi 23-godišnju kaznu zatvora u Sjedinjenim Državama nakon što je 2020. osuđen za napad na bivšu asistentkinju Mimi Hajli i silovanje Džesike Man, koja je u to vreme počinjala glumačku karijeru.

Apelacioni sud u Njujorku je potvrdio prvobitnu presudu prošle nedelje.

Presuda se smatra prekretnicom u pokretu #MeToo, kada su žene istupile u javnost da bi optužile desetine moćnih muškaraca za seksualne prestupe. Mnogi smatraju da su optužbe protiv Vajnstina, koje su izašle na videlo 2017, bile varnica koja je dovela do nastanka pokreta.

"Kraljevsko tužilaštvo podseća da je krivični postupak protiv optuženog još u toku i da ima pravo na pošteno suđenje", rekla je Ejnsli.

XS
SM
MD
LG