Linkovi

Četiri ukrajinske oblasti izglasale pripajanje Rusiji na osporavanim referendumima


Lider samoproklamovane Donjecke republike Denis Pušilin (levo) i visoki zvaničnik Jedinstvene Rusije Andrej Turčak tokom proglašenja rezultata referenduma
Lider samoproklamovane Donjecke republike Denis Pušilin (levo) i visoki zvaničnik Jedinstvene Rusije Andrej Turčak tokom proglašenja rezultata referenduma

Separatistički lideri u četiri ukrajinske oblasti objavli su je većina građana glasala za pripajanje Rusiji, na referendumima koje Zapad naziva lažnim, a UN planira da usvoji rezoluciju kojom ih osuđuje.

SAD takođe pripremaju novi paket sankcija Rusiji ako bude pripojila ukrajinske teritorije i donaciju oružja Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara.

Zvaničnici koje je Moskva postavila na čelo oblasti Lugansk i Herson tražili su od ruskog predsednika Vladimira Putina da regione pripoji Rusiji.

Glasanje, koje mnogi osporavaju, dešavalo se u proteklih pet dana u regionima Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson - na oko 15 odsto ukrajinske teritorije. Rezultati objavljeni u utorak pokazuju da je između 87 i 99,2 odsto građana glasalo za pripajanje Rusiji, objavili su proruski zvaničnici.

Predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta objavio je da će taj dom raspravljati o aneksiji 4. oktobra.

"Rezultati su jasni. Dobro došli kući, u Rusiju!", napisao je bivši ruski predsednik i potpredsednik Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev.

U okviru okupiranih teritorija, Rusija je postavila svoje ljude koji su išli od vrata do vrata tokom referenduma. Ukrajina i Zapad osporavaju legitimitet glasanja i tvrde da su građani primoravani da glasaju, kako bi se stvorili uslovi da Rusija anektira četiri oblasti.

"Farsa na okupiranim teritorijama ne može čak ni da se nazove imitacijom referenduma", izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

SAD će podneti predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojim se države članice pozivaju da ne priznaju nikakve promene na ukrajinskoj teritoriji i Rusija obavezuje da povuče svoju vojsku.

"Ako bude prihvaćen, ruski lažni referendum će otvoriti Pandorinu kutiju koju nećemo moći da zatvorimo", rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas Grinfild.

Rusija ima pravo veta na rezolucije Saveta bezbednosti UN, a u tom slučaju SAD će slučaj izneti pred Generalnu skupštinu, kaže ambasadorka SAD u UN.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja kazao je da su referendumi sprovedeni transparentno i u skladu sa izbornim pravilima.

"Ovaj proces će se nastaviti ako Kijev ne prizna sopstvene greške i počne da gleda interes svog naroda, a ne da samo slepo sprovodi volju onih koji se njime igraju", kaže ruski diplomata.

Ako Rusija anektira četiri ukrajinske oblasti, Vladimir Putin bi svaki ulazak ukrajinske vojske na te teritorije smatrao napadom na Rusiju.

Putin je ranije najavio da je spreman da koristi i nuklearno oružje kako bi odbranio teritorijalni integritet Rusije.

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog predsednika Mikailo Podoljak rekao je da Kijev neće biti uplašen pretnjama nuklearnim oružjem, niti pripajanjem teritorija, te da će nastaviti da realizuje planove o povratku okupirane teritorije.

Najavio je i da će Ukrajinci koji su učestvovali u organizovanju referenduma biti optuženi za izdaju - za šta je zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora. Ukrajinci koji su bili primorani da glasaju neće biti kažnjeni.

Nijedna od četiri ukrajinske oblasti nije potpuno pod ruskom kontrolom.

XS
SM
MD
LG