Linkovi

Ukrajina: Građani okupiranih regiona prisiljavani da glasaju o pripajanju Rusiji


Rusko vojno vozilo prolazi ulicom pored bilborda na kom piše "Sa Rusijom zauvek, 27. septembar", pred referendum u Lugansku, teritoriji pod kontrolom proruskih separatista, u ističnoj Ukrajini, 22. septembra 2022.
Rusko vojno vozilo prolazi ulicom pored bilborda na kom piše "Sa Rusijom zauvek, 27. septembar", pred referendum u Lugansku, teritoriji pod kontrolom proruskih separatista, u ističnoj Ukrajini, 22. septembra 2022.

U okupiranim regionima Ukrajine počelo je glasanje pod ruskim diktatom na referendumima na kojima se glasači pitaju da li žele da njihovi regioni postanu deo Rusije.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je građanima zaprećeno da će biti kažnjeni ako ne budu glasali, i da im je zabranjeno da napuštaju neka od okupiranih područja dok se četvorodnevno glasanje ne završi. Kako je saopšteno iz Kijeva, pripadnici naoružanih grupa su ulazili građanima u kuće, a a zaposlenima prećeno da će biti otpušteni ako ne budu učestvovali na glasanju.

Glasanje je počelo u petak u Lugansku, Hersonu i regionima Zaporožja i Donjecka koji su delimično pod kontrolom Rusije. Glasanje, koje mnogi vide kao način da Rusija opravda aneksiju tih oblasti, naišlo je na široku osudu Zapada.

Iz Bele kuće je saopšteno da se SAD spremaju da uvedu dodatne ekonomske sankcije Rusiji, zajedno sa svojim saveznicima, ukoliko Moskva pokuša da izvrši aneksiju delova ukrajinske teritorije. "Znamo da će se na referendumima manipulisati glasovima" izjavila je portparolka Bele kuće Karin-Žan Pjer.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su referendumi nezakoniti.

"Bilo koje izbore ili referendume na teritoriji Ukrajine mogu da raspišu i sprovedu samo legitimni organi vlasti u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). "Zbog toga će planirani 'referendumi' biti nezakoniti".

Istovremeno, eksperti Ujedinjenih nacija i ukrajinski zvaničnici ukazali su na nove dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini. Zvaničnici u regionu Harkova kažu da su stotine tela pronađene u masovnoj grobnici u istočnom gradu Izijumu, a na najmanje 30 se vide znaci mučenja.

Glasanje u petak usledilo je nakon najave ruskog predsednika Vladimira Putina da namerava da pozove još 300.000 vojnika za svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Putin je u televizijskom obraćanju ove nedelje rekao da je mobilizacija rezervista, koja je usledila nakon ukrajinskih dobitaka u kontraofanzivi na severoistoku Ukrajine, neophodna za zaštitu otadžbine i suvereniteta Rusije.

Putin je rekao da Zapad pokušava da oslabi i uništi Rusiju i da će njegova zemlja "koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštiti Rusiju i naš narod".

U Moskvi i drugim ruskim gradovima izbili su ulični protesti protiv mobilizacije, a policija je uhapsila 1.300 demonstranata.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u petak u svom obaveštajnom izveštaju: "U poslednja tri dana ukrajinske snage su obezbedile mostobrane na istočnoj obali reke Oskil u oblasti Harkov....

"Na jugu, u Donjeckoj oblasti, borbe su u toku dok ukrajinske snage napadaju grad Liman, istočno od reke Siverski Donjec, koji je Rusija zauzela u maju. Situacija na bojnom polju ostaje složena, ali Ukrajina sada vrši pritisak na teritoriju koju Rusija smatra suštinskom za svoje ratne ciljeve".

XS
SM
MD
LG