Linkovi

Više od 200 ukrajinskih zarobljenika razmenjeno za jednog političara bliskog Putinu


Svjatoslav Palamar (u sredini), jedan od vođa bataljona Azov, oslobođen je u ovoj razmeni
Svjatoslav Palamar (u sredini), jedan od vođa bataljona Azov, oslobođen je u ovoj razmeni

KIJEV - Ukrajina je objavila da je sa Rusijom obavljena velika razmena zatvorenika, o kojoj se mesecima pregovaralo. Oslobođeni su ukrajinski borci iz čeličane Azovstal, a Kijev je zauzvrat Moskvi predao čoveka bliskog Vladimiru Putinu.

Ipak, kako pokazuje stanje na terenu, iako je reč o razmeni zarobljenika sa visokog nivoa, neprijateljstva u Ukrajini ne prestaju. Ruske snage gađale su grad Zaporožje, a u napadu je poginula najmanje jedna osoba. U napadu ukrajinske vojske na Donjeck poginulo je petoro.

Samo nekoliko sati ranije, obavljena je razmena zatvorenika.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je jutros da je oslobođeno 215 ukrajinskih državljana, da su većina vojnici ili zvaničnici osuđeni na smrtnu kaznu u oblastima kojima upravljaju ruski separatisti. Mnogi od njih su pripadnici bataljona Azov koji su se krili u čeličani u Marijupolju.

Oko 2.000 boraca izašlo je iz Azovstala kada su Rusi preuzeli Marijupolj u maju, čime je okončana tromesečna opsada tog grada.

Oko 200 Ukrajinaca dato je za samo jednog čoveka - proruskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka, koji je Ukrajinac. Oligarh je pobegao iz kućnog pritvora nekoliko dana pre početka ruske invazije, ali je ponovo uhapšen u aprilu. Mogao bi da bude osuđen na doživotnu robiju pošto je optužen za izdaju i pomaganje separatistima da kupe ugalj u Donjecku.

Viktor Medvedčuk na sudu, maj 2021.
Viktor Medvedčuk na sudu, maj 2021.

Smatra se da je Putin kum najmlađe ćerke Medvedčuka. On je bio lider proruske opozicione partije Platforma za život, najveće opozicione grupe u ukrajinskom parlamentu. Aktivnosti stranke su suspendovane od strane ukrajinske vlade.

"Nije šteta dati Medvedčuka za prave ratnike. On je prošao kroz istražne radnje i zvaničnici su od njega dobili sve što im treba u procesu krivičnog gonjenja", rekao je Zelenski.

U drugoj razmeni, Ukrajina je izdejstvovala oslobađane još pet državljana za 55 ruskih zarobljenika.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je razmene, ali i podsetio na poštovanje međunarodnog prava u tretiranju ratnih zarobljenika.

XS
SM
MD
LG