Linkovi

Istražitelji UN: Ruske trupe počinile ratne zločine u Ukrajini


Arhiva - Pogrebnici nose sanduk sa telom neidentifikovanog civila koji je ubijen u Buči, u vreme ruske okupacije februar-mart 2022, tokom sahrane u Buči, nedaleko od Kijeva, Ukrajina, 2. septebra 2022.
Arhiva - Pogrebnici nose sanduk sa telom neidentifikovanog civila koji je ubijen u Buči, u vreme ruske okupacije februar-mart 2022, tokom sahrane u Buči, nedaleko od Kijeva, Ukrajina, 2. septebra 2022.

Istražitelji Ujedinjenih nacija kažu da postoje dokazi da su ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine počinile ratne zločine. Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu predstavila je svoje nalaze u petak Savetu UN za ljudska prava.

Komisija je svoje istraživanje usredsredila na događaje od kraja februara i marta u regionima Kijeva, Černigiva, Harkova i Sumija. U njemu se navodi da su dokumentovana mnoga kršenja ljudskih prava, uključujući ilegalnu upotrebu eksplozivnog oružja, neselektivne napade u civilnim područjima, mučenje i seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Predsedavajući Komisije Erik Mese rekao je da je ruska ilegalna upotreba eksplozivnog oružja izazvala ogromnu patnju među civilnim stanovništvom i da je razlog za većinu smrtnih slučajeva koje su zabeležili posmatrači Ujedinjenih nacija.

On je rekao da su istražitelji iznenađeni velikim brojem pogubljenja u 16 gradova i naselja koje su posetili.

"Uobičajeni elementi takvih zločina uključuju prethodno zatvaranje žrtava, kao i vidljive znakove pogubljenja na telima, kao što su ruke vezane na leđima, rane od vatrenog oružja na glavi i prerezana grla", rekao je Mese.

Komisija je intervjuisala više od 150 žrtava i svedoka. Mese je rekao da su svedoci dali dosledne izveštaje o zlostavljanju i mučenju. Neki su izjavili da su prebačeni u zatvore u Ruskoj Federaciji, gde su bili izloženi premlaćivanju, strujnim udarima i drugim prekršajima.

Mese je dodao da su istrage o slučajevima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja otkrile da su žrtve seksualnog zlostavljanja od strane ruskih vojnika bile u rasponu od četiri do 82 godine.

"Komisija je dokumentovala slučajeve u kojima su deca silovana, mučena i protivzakonito zatočena", naveo je predsedavajući nezavisne istražne komisije za Ukrajinu. "Deca su takođe ubijena i povređena u neselektivnim napadima eksplozivnim oružjem".

Anton Korinevič, ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, rekao je da ovi zločini koje je počinila Rusija ne smeju ostati nekažnjeni. On poziva na osnivanje specijalnog tribunala sa specifičnom jurisdikcijom za zločin agresije na Ukrajinu.

Ruska Federacija se nije pojavila na saslušanju, što je činjenica zbog koje je predsednik Saveta rekao da žali.

Mese je rekao da "pokušaji komisije da se uključi u konstruktivan dijalog sa vlastima Ruske Federacije, nažalost, do sada nisu bili uspešni, ali mi ćemo istrajati u našim naporima".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov branio je rat Moskve u Ukrajini u četvrtak u Savetu bezbednosti UN.

On je optužio Kijev da ugrožava bezbednost Rusije i "drsko gazi" prava Rusa i onih koji govore ruski u Ukrajini, dodajući da to "jednostavno potvrđuje da je odluka o sprovođenju specijalne vojne operacije bila neizbežna".

XS
SM
MD
LG