Linkovi

Đukanović nije prihvatio Lekića za mandatara, dostavljen potpis 41 poslanika


Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, arhivska fotografija
Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, arhivska fotografija

PODGORICA - Predsjednik Milo Đukanović uputio je u utorak predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, odbijajući nepotpisani predlog Demokratskog fronta, Demokrata, URA-e i njihovih manjih partnera da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić.

U pismu upućenom predsjednici Skupštine, Đukanović navodi da je “saglasno članu 95 tačka 5 Ustava Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. septembra ove godine”.

Razgovore je, kaže, imao da predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije (DP) i Liberalne partije.

Đukanović podsjeća da se pozivu nijesu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

"Predlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. uputio gospodin Andrija Mandić nijesam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nijesu stekli svi neophodni uslovi", naveo je predsjednik Crne Gore.

Crna Gora: Lekić predložen za mandatara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

On objašnjava da je javnost , kako navodi, od strane pojedinih predstavnika partija, koji su učestvovali u konstituisanju tog predloga, obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nijesu dali poslanici URA, SNP i CIVIS.

"Podsjećam da su prilikom određivanja mandatara za sastav 42. Vlade (Zdravko Krivokapić) predstavnici tri pobjedničke koalicije („Za budućnost Crne Gore, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“) učestvovali u konsultativnom procesu i priložili potpise podrške većine od 41 poslanika. Takođe, prilikom određivanja mandatara za sastav 43. Vlade (Dritan Abazović) politički lideri većine od 46 poslanika su učestvovali na konsultacijama kod Predsjednika države i nedvosmisleno najavili podršku izboru Vlade, što je do u nijansu potvrđeno na sjednici Parlamenta", navodi Đukanović.

Đukanović naglašava da se “jedino ovog puta lideri koalicije koji tvrde da imaju većinu nijesu odazvali pozivu na konsultacije”.

"Nijesu priložili ni potpise većine poslanika, a pozivaju se na prethodno iskustvo koje je sasvim drugačije. Dakle, nijesam stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu. Posebno na bezbjednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbjednost Zapadnog Balkana", navodi Đukanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da “ne postoji politička saglasnost o formiranju Vlade”, o čemu, kako navodi, “svjedoči i saopštenje Građanskog pokreta URA, jednog od konstituenata navodne većine, s jučerašnje sjednice Predsjedništva”.

To, kaže Đukanović, "doživljava kao namjeru da se dalje troši vrijeme u kojem bi se nastavili pregovori o diobi resora u Vladi i „mjesta po dubini“, dok bi za to vrijeme država dodatno bila urušavana”.

“Na osnovu navedenog razgovora koje sam obavio, činjenice da su predstavnici partija koje sam naveo ignorisali poziv za konsultacije, i neubjedljivog predloga koji sam dobio, a koji je javno doveden u pitanje i od strane pojedinih predstavnika stranaka koje tvrde da imaju većinu, obavještavam Vas da je konsultativni proces jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini Crne Gore za sastav 44. Vlade Crne Gore", kazao je Đukanović u pismu koji je dostavio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović.

On, takođe, navodi da , “stoga, saglasno ustavnim ovlašćenjima podnosi Predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore”.

"Smatram da je to najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku, što će omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu”, nvodi Đukanović.

On vjeruje da se do takve Vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

URA: Đukanović prekršio Ustav

Građanski pokret URA saopštio je da je ”predsjednik države Milo Đukanović predlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio Ustav”, a da su, kako navode “Demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam predsjedniku države u ruke”.

"Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu", saopštili su iz GP URA.

Iz GP URA, u vezi sa tim, navode da su “Demokrate na ovaj način željeli samo opstrukciju, "zaslijepljeni patološkom mržnjom prema GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću".

"Podsjećanje radi građana - URA je nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću. Uzgred Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces", poručuju iz GP URA.

U GP URA smatraju nespornim da “Miodrag Lekić ima podršku GP URA za novog mandatara jer je Predsjedništvo taj prijedlog juče potvrdilo na glasanju ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari”.

U sopštenju , takođe, navode da je "Đukanović ovim činom pokazao nedemokratski karakter , samovolju i autokratski manir jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti”.

“Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede", saopšteno je iz GP URA.

Demokrate: Đukanović je Lekiću morao da da mandat, profit izvukli URA, SNP i CIVIS

Nakon što je predsjenik Crne Gore Milo Đukanović odbio da Lekića imenuje za mandatara i predložio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović skraćenje mandata parlamentu poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da je “predsjednik države Milo Đukanović morao da da mandat Miodragu Lekiću za formiranje Vlade” jer je za to, kako navodi, “imao sve ustavne pretpostavke”. Prema rijećima Šaranovića takvim činom “profit su izvukli URA, SNP i CIVIS”.

Šaranović je na Tviteru napisao da su “sedam dana insistirali da se odbijanjem da se stave potpisi na kandidaturu Miodraga Lekića ne ostavlja prostor Đukanoviću za ovakav manevar”.

“Nabacili su “antidemokratsku loptu” Đukanoviću da ovakvu odluku obrazloži saopštenjem sa organa GP URA i izostankom potpisa poslanika URA i SNP. Profit su izvukle strane URA, SNP I CIVIS nastavljaju da vode Vladu, a DPS je onemogućio da se formira nova Vlada u duhu 30. avgusta”, napisao je Šaranović na Twitteru

SNP: Predsjednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska

Socijalistička narodna partija saopštila je da “predsjednik države Milo Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osjećaja i utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne”.

SNP u saopštenju navodi da je “jedini predlog za mandatara za sastav nove 44. Vlade koji je dobio predsjednik Crne Gore predlog koji je, u ime skupštinske većine od 30. avgusta 2020. , dostavio Andrija Mandić, sa konkretnim predlogom imena gospodina Miodraga Lekića”.

“Predsjednik države nema ni ustavne ni zakonske mogućnosti da postupa na osnovu svog utiska, kako navodi u Predlogu za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore 27. saziva, već na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja koja mu kao predsjedniku pripadaju”, navedeno je u saopštenju SNP-a.

Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Vladimir Joković, predsednik Socialističke narodne partije (SNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)

SNP u saopštenju objašnjava da su, kako navode, u pisanoj formi Đukanovića obavijestili o razlozima njihovog nedolaska na konsultacije o mandataru, zato što su “u tom trenutku bili u toku razgovori o postizanju saglasnosti o mandataru”.

Oni naglašavaju da su nakon postizanja dogovora oko imena mandatara javno saopštili da predlog ima njihovu punu podršku.

“Prema tome, gospodin Đukanović nema ni ovlašćenja ni mogućnosti da na osnovu svog subjektivnog osjećaja i utiska ocjenjuje da li neko ima potrebnu skupštinsku većinu ili ne. To je pravo Skupštine Crne Gore, njenih poslanika i to se evidentira i pokazuje na zasijedanju prilikom izjašnjavanja. Dakle, gospodin Đukanović ima obavezu da prema Skupštini Crne Gore procesuira jedini predlog za mandatara koji je dobio, a to je gospodin Miodrag Lekić”, navedeno je u saopštenju SNP-a.

U SNP-u, takođe, kažu da “predlog predsjednika Đukanovića, koji je i predsjednik Demokratske partije socijalista, doživljavaju kao očigledan strah od ponovnog okupljanja parlamentarne većine sa izbora od 30. avgusta 2020.”.

SD: Đukanović postupio odgovorno

Komentarišući predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini, predsjednik SD-a Damir Šehović kazao je da su “izbori jedino, ali i najpravednije rješenje za izlazak iz naiveté političke krize u kojoj se Crna Gora nasal”, ocjenjujući da bi “sve ostalo bilo gubljenje dragocjenog vremena i poigravanje sa strpljenjem i sudbinom građana”, napisao je Šehović na Tviteru.

Đukanoviću dostavljen 41 potpis

U međuvremenu, poslanici parlamentarne većine iz avgusta 2020. uputili su dopis predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću sa 41 potpisom za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

"Poštovani gospodine Đukanoviću, obavještavamo Vas da su poslanici parlamentarne većine, pobjednika izbora 2020. postigli politički dogovor da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić. Ovim su se stekli uslovi da u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sljedeće Vlade povjerite Miodragu Lekiću", navodi se u zajedničkom dopisu parlamentarne većine.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić kazao je, nakon današnjeg sastanka parlamentarne većine, da imaju 41 potpis podrške Miodragu Lekiću i da "nema dileme da neko drugi može obezbijediti većinsku podršku".

Prema riječima Mandića "predsjednik Đukanović danas je pokušao državni udar".

"Vjerovatno je neko procjenjivao da će doći do sukoba u većini, nije mu pošlo za rukom i želimo da ga pozovemo da povuče prijedlog o skraćenju mandata Skupštini", rekao je Mandić nakon sastanka.

Mandić je, takođe, saopštio da su danas "predložili da predsjednik parlamenta raspiše vanredne predsjedničke izbore, kako bi spriječili Đukanovića da donosi neodgovorne odluke poput ove".

XS
SM
MD
LG