Linkovi

Novi video nasilnog hapšenja u SAD, suspendovani policajci iz Arkanzasa


ARHIVA - Ulaz u grad Malberi u Arkanzasu (Foto: AP/Jeannie Nuss)
ARHIVA - Ulaz u grad Malberi u Arkanzasu (Foto: AP/Jeannie Nuss)

Tri policaja iz američe države Arkanzas suspendovana su nakon što je na internetu, tokom vikenda, objavljen video snimak kako udaraju i šutiraju osumnjičenog, koji je ležao na zemlji ispred jedne prodavnice.

Kancelarija šerifa okruga Kroford suspendovala je dva zamenika, Zaka Kinga i Levija Vajta, dok je policajcac Tel Ridl u gradu Malberiju poslat na prinudni odmor dok traje istraga, navodi se u odvojenim saopštenjima dve agencije.

"Kao i mnogi od vas sam, bio šokiran i zgađen onim što sam video", naveo je gradonačelnik Malberija Geri Bakster u saopštenju koje je objavljeno na gradskom nalogu na Fejsbuku.

Policijska upotreba sile u Sjedinjenim Državama u centru je pažnje javnosti posle niza smrtonosnih incidenata u više gradova proteklih godina. Slučaj Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policija ubila u Mineapolisu u junu 2020. godine, izazvao je žestoke proteste širom zemlje. Flojdovo ubistvo snimljeno je mobilnim telefonom.

Na videu u Arkanzasu, koji je snimila jedna prolaznica i koji u nedelju objavljen na društvenim i TV mrežama, jedan od policajaca udara osumnjičenog u lice dok mu drži glavu na trotoaru, dok drugi udara čoveka u noge i predeo stomaka. Treći policajac drži osumnjičenog na zemlji. Na kraju snimka, jedan od policajaca upire prstom u prolaznicu i govori joj da prestane da snima.

Incident se dogodio kada su policajci odgovorili na prijavu o čoveku koji preti ispred jedne radnje u Malberiju, mestu sa oko 1.600 stanovnika više od 200 kilometara udaljenom od Litl Roka, prestonice Arkanzasa, saopšteno je iz policije te države, koja je najavila istragu upotrebe sile.

Osumnjičeni, identifikovan kao 27-godišnji Rendal Vorčester iz Južne Karoline, odveden je u prvobitno u bolnicu gde mu je ukazana lekarska pomoć, a zatim je pritvoren.

Suočen je sa nekoliko optužbi: uključujući napad drugog stepena, opiranje hapšenju i upućivanje terorističkih pretnji, navodi se u saopštenju policije.

XS
SM
MD
LG